Genveje

Guldborgsund Kommune
 

Idestrup

Lidt fra byen, lige ved vandet, midt på landet

I Idestrup har de det hele; land, by, vand og – ikke mindst – et samfund af aktive, energiske ildsjæle. ”Idestrupånden” kalder de det selv – det er den som får folk til at gå sammen og rejse en hal, med frivillig arbejdskraft, der får unge og gamle til at mødes og tage initiativer som Trivselskompagniet, Blæksprutten og stifte en privatskole.

Idestrup fortæller 

Fakta

Der bor 1200 i Idestrup og befolkningstallet er stigende. I Idestrup og omegn bor 2000. Idestrup har skole, dagplejetilbud, købmand, ældrecenter, idrætsklub, fodboldklub, tennisklub, badmintonklub og en lokal elektronisk avis.

Historie

Egnens største ildsjæl var uden sidestykke Edward Tesdorph, der drev Orupgård. Tesdorph aflyste hoveriet og gav bønderne deres gårde i arvefæste. Han drænede jorden og etablerede pumpestationen med digerne efter stormfloden i 1872. Tesdorph startede Falsters Højspændingsværk som et andelsforetagende og stiftede Danmarks første andelssukkerfabrik i Nykøbing.

Også Idestrup’eren Rasmus Clausen var en banebrydende person. Han stiftede Lolland Falsters Folketidende.

Siden 1938 har familien Højgaard ejet Orupgård, der i dag drives af 4. generation med et stort landbrug og udlejning af boliger, hønseri og hestesportscentret Brande Ege. Hestesportscentret er et aktiv for lokalområdet med dressurbane og military bane i skoven.

Idestrup fortæller 

Et aktivt samfund

Blæksprutten er et medborgerhus drevet af frivillige. Blæksprutten har en stor sal, Edb rum, Pentanque baner og en genbrugs, der skaffer penge til driften. Blæksprutten benyttes af et par hundrede faste brugere, der maler, strikker, spiller kort, danser o.s.v.

Trivselskompagniet er en gruppe voksne i Idestrup, der gerne vil bruge noget tid sammen med de unge og deres forældre. Trivselskompagniet driver et cykel- og knallertværksted for unge, en lektiecafe og fungerer som ”natugler” i byen.

Idestrup Late Night blev oprindelig startet af byens virksomheder. Det er en meget populær årlig tilbagevendende begivenhed med besøgende fra nær og fjern.

Idestrup fortæller

Privatskolen

Idestrup Privatskole er startet i 2011, efter at den kommunale skole lukkede. Privatskolen har 200 elever og støtteforeningen Privatskolens Venner. Skolen driver også en SFO.

Idestrup og Omegns Lokalråd

Idestrup og Omegns Lokalråd – IOLR – er et borgerråd som samler fælles interesser i området med henblik på at fremme udviklingen socialt, kulturelt og økonomisk samt understøtte bosætning, foreningsliv og erhvervsliv i området. IOLR blev oprettet i forlængelse af etableringen af privatskolen.

Idestrup fortæller

Sport

B 1938 er en aktiv fodboldklub med stor opbakning fra frivillige trænere, en støtteforening, en forældreforening og en løbeklub.

Støtteforeningen arrangerer to årlige loppemarkeder og fastelavnsfest. Støtteforeningen arrangerer også andespil. Det indendørs fastelavnsarrangement er landsdelens største. Forældreforeningen arrangerer Lagkagestævne for børn i aldersgruppen 5-14 år.

Løbeklubben Guldborgsund-løberne har vokset sig stor og har medlemmer fra et stort opland.

Området

Idestrup har et stort opland; Sønder Ørslev, Elkenøre, Sønder Tåstrup, Sildestrup, Tjæreby, Ulslev, Sildestrup og Havlykke strand. Idestrupperne benytter om sommeren især Ulslev strand og campingpladsen, der er beliggende helt ud til stranden. Badestranden er på niveau med Marielyst, som er kåret som Danmarks bedste.

Idestrup fortæller

Fortælleaften

I samarbejde mellem Idestrup og Omegns lokalråd og Guldborgsund Kommune er der afholdt en fortælleaften i Idestrup Forsamlingshus.

Citater fra aftenen:

- Idestruphallen er bygget ved frivillig arbejdskraft. Vi gør det sgu’ sagde vi. Og så gik vi i gang!
- Vi ville lave en skole, hvor man godt turde at ville noget!
- Alle vinker – også dem man ikke kender.
- Vores to mottoer i Blæksprutten: ”Vi sætter ingen grænser – vi åbner muligheder”, og ” Vi gør det bare selv!”

Læs referatet og se filmen, der giver et portræt af Idestrup og omegn.

Lokale Bosætningsambassadører

Lokale bosætningsambassadører er borgere, der stiller sig til rådighed for dig, der overvejer tilflytning til området med rådgivning, støtte og vejledning før, under og efter tilflytning. Områdets Lokale Bosætningsambassadører fremgår af højre kolofon. Både potentielle tilflyttere og tilflyttere er velkomne til at henvende sig!

Senest opdateret:  05. Januar 2015

Borger

KONTAKT
Center for

Borger & Branding
Parkvej 37
4800 Nykøbing F
Telefon 54 73 10 00

Mail: kommunen@guldborgsund.dk

Kontakt

Lokal bosætningsambassadør

 Frode Vest Hansen

Frode Vest Hansen
Idestrup og Omegns Fællesråd
Telefon +45 20 23 87 50

Mail: f.vest@hotmail.co.uk