Genveje

Guldborgsund Kommune
 

Kettinge-Frejlev

Kettinge-Frejlev ligger på Sydøstlolland, nord for Nysted og med 4 km. til nærmeste strand.

Landsbyfakta

Indbyggere i Kettinge: 596 - Indbyggere i Frejlev: 285
Frejlev-Kettinge

Kettinge-Frejlev er måske et af de mest handlekraftige landbysamfund i Danmark. I Kettinge-Frejlev er princippet, at vil man have noget til at ske, så går man i gang og så gør man det selv. Her er ingen offermentalitet. Her er en fremtidstro og optimisme, som giver masser af håb for fremtidens landsbyer. Et væld af ildsjæle gør en stor indsats for samfundet. Er man ny i området og vil gøre en indsats for det fælles samfund, ja så bliver man taget imod med mere end åbne arme. Det kan tilflyttere, som er aktive i byens mange netværk, berette om.

Frejlev-Kettinge

Mange af Kettinges institutioner er startet eller drevet af frivillige: Den frie børnehave ”Børnehytten” er startet af børnefamilier. Møllen er renoveret af det frivillige møllelaug. Det imponerende rekreative område Grusgraven er anlagt, udviklet og vedligeholdes med hjælp fra frivillige. Kettingehallen, Motionscenteret og Fritidscenteret vrimler med frivillige ledere og trænere og Friluftsbadet, i folkemunde ”Pipbadet”, drives af ildsjæle med lønnede livreddere. Også et splinternyt Tingsted har Kettinge fået anlagt foran den nyrenoverede mølle. Igen af lokale erhvervsfolk og frivillige i fællesskab.

Frejlev-Kettinge

Frejlev-Kettinge

Der er en entreprenørånd og en ”vi vil selv og vi gør det selv”-ånd i Kettinge-Frejlev, som man ikke kan lade være med at forbinde med dengang, bønderne i Frejlev for mange år siden gjorde oprør mod ridefogeden og smed ham af hesten, hvorved han knækkede sin ryg. Bagefter holdt bønderne tand for tunge og dækkede over hinanden, så ingen blev hængt. Alt sammen for at forsvare bøndernes mangeårige ret til at lade svinene gå i skoven, som de havde fået af kongen. Den dag i dag gemmer Frejlevbønderne på privilegiebrevet og hvert år i maj arrangeres der en march til ”Knækkerygstenen” i Frejlev Skov med flere hundrede FDF’ere og andre deltagere.

Frejlev-Kettinge

Sammenholdet fra dengang lever endnu - mellem borgere og erhvervsliv, mellem unge og ældre og mellem nytilkomne og dem, der har boet her altid. Selv dem, der er flyttet herfra, drager omsorg for området. Da Lindetræet på det nye Tingsted i Kettinge blev ødelagt for nogle år siden, donerede en tidligere kettingeborger et nyt - for et lindetræ skulle Tingstedet have. Skolen lukkede for et par år siden og børnene går nu i skole i Nysted, men det har ikke svækket den tro på at ting kan lade sig gøre, som er karakteristisk for Kettinge og Frejlev. For som Mia Frederiksen, der driver en af byens virksomheder siger: ”I Kettinge har vi alt – og det er nemt at komme til det, vi ikke har”.

Frejlev-Kettinge

Også set fra oplandet eller turistens side har Kettinge-Frejlev mange attraktioner: Over 100 fortidsminder i Frejlevs oldtidsskov; Kettinge Grusgrav med bakker, søer, stisystemer, motocrossbane, naturlegepladser, ridebaner og Lollands højeste punkt Troelshøj; tre rideskoler og et væld af ridestier som besøges af hundredevis af ryttere; Kettinge ungdomsskole der er så populær at den trækker unge til fra hele Lolland og Falster; mange vandreruter og flere pilgrimsruter og ikke mindst nærheden til Nysted med havet og badestrandene.

Frejlev-Kettinge

Kettinge-Frejlev fortælleaften

Onsdag, den 26. oktober i Kettinge Forsamlingshus, Grønnegade 9, Kettinge

Arrangeret af Kettinge Bylav og Guldborgsund Kommune

Lokale Bosætningsambassadører

Lokale bosætningsambassadører er borgere, der stiller sig til rådighed for dig, der overvejer tilflytning til området med rådgivning, støtte og vejledning før, under og efter tilflytning. Områdets Lokale Bosætningsambassadører fremgår af højre kolofon. Både potentielle tilflyttere og tilflyttere er velkomne til at henvende sig!

Senest opdateret:  05. Januar 2015

Borger

KONTAKT
Center for

Borger & Branding
Parkvej 37
4800 Nykøbing F
Telefon 54 73 10 00

Mail: kommunen@guldborgsund.dk