Gå til hovedindhold

Ny svanemærket skole i Sundby

Her kan du læse meget mere om byggeriet af vores nye, svanemærkede skole i Sundby tæt ved Nykøbing Falster. Skolen forventes at være klar til indvielse i løbet af sommeren 2023.

Indhold

    Vi er netop nu i fuld gang med at opføre en helt ny folkeskole i Sundby tæt ved Nykøbing Falster. På denne side har du mulighed for at læse mere om vores ambitiøse byggeprojekt, der skriver danmarkshistorie inden for bæredygtigt skolebyggeri.

    Fakta om den nye skole:

    • Bliver den første permanente, svanemærkede folkeskole i Danmark.
    • Er placeret i naturskønne omgivelser tæt på skov og vand – i form af Hamborgskoven og Guldborg Sund.
    • Har allerede skabt stor tilflytning til lokalområdet – især børnefamilier flytter til i stor stil.
    • Bliver en såkaldt ”verdensmålsskole”, hvor både undervisningen og driften tænkes ind i FN’s verdensmål.
    • Arkitekturen og de naturskønne omgivelser understøtter elevernes læring, udfoldelse og kreative udvikling samt samarbejde på årgange.
    • Byggeriet har fået stor international opmærksomhed - er blandt andet indstillet til en pris på en arkitekturfestival i Portugal.
    • Er det største anlægsprojekt i Guldborgsund Kommunes historie.
    • Får plads til cirka 580 elever med to klasser per klassetrin (0. – 9.klasse).
    • Kommer samtidig til at huse Centerklasserækken, som er et specialtilbud for børn og unge med varige multiple funktionsnedsættelser.
    • Forventes at være klar til indvielse i løbet af sommeren 2023.
    Forrige Næste

    Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal opholde sig i bygningen. Byggeriet lever nemlig op til skrappe krav i hele livscyklus.

    Et svanemærket byggeri er kendetegnet ved: Lavt energiforbrug, godt indeklima, skrappe kemikaliekrav, strenge krav til bæredygtigt certificeret træ, høj byggeteknisk kvalitet, uvildig kontrol samt fokus på genbrug og genanvendelse.

    Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer.

    Det lokale entreprenørfirma BO-HUS står i spidsen for skolebyggeriet.

    Med på teamet er også: ingeniørvirksomheden MOE, Autens som pædagogisk rådgiver og tre arkitektfirmaer: Internationalt anerkendte og prisvindende Henning Larsen Arkitekter, der blandt andet har tegnet Operahuset i København, SKALA Arkitekter og de lokale ETN-arkitekter.

    Mykorinten er skabt af den dansk-australske kunstnerduo StudioThinkinghand, der har base i København.
    Værket er tegnet til den såkaldte VerdensØ i skolegårdens midte: et 20 x 20 meter cirkelslag, som skal fungere som et både socialt, rummeligt og grønt opholdsrum for alle elever.

    Består af hærdede, transparente glasfliser med indlejrede svampe- og bakterievækster lagt ned som en del af VerdensØens belægning.

    Svampene har lærere og elever opdyrket med mikroorganismer fra jordprøver fra natur- og kulturlandskaberne i lokalsamfundet. Blandt andet fra elevernes egne haver.

    Fliserne, der er oplyst nedefra af LED-lys, forgrener sig gennem VerdensØen i et labyrintisk stisystem.
    Mykorinten er et værk, der bidrager direkte til elevernes læring og dannelse. Værket er blevet til gennem en omfattende praktisk indsamling og undersøgelse af det lokale områdes biodiversitet.

    Værket bidrager også til fællesskab og ejerskab, fordi eleverne selv har været med til at skabe Mykorinten.

    10. maj 2021. Simon Hansen, daværende formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget og nuværende borgmester i Guldborgsund Kommune, holdt tale og tog første spadestik sammen med eleverne Ellen og Ellen fra Sundskolen.

    30. juni 2022. Jesper Blomberg, formand for Børn og Skoleudvalget, holdt tale til rejsegildet, og der var sørget for pølsevogn til håndværkerne og de fremmødte.