Genveje

Guldborgsund Kommune

Værktøjer

Våbensted får ny Smart City-belysning

I starten af december får Våbensted ny ”intelligent” gadebelysning.

De nuværende lamper sidder på gamle træmaster, hvor både master og lamper er forældede og nedslidte - derfor udskiftes begge dele.

De nye lamper er med den nyeste LED teknologi, som vil give en meget væsentlig strømbesparelse.

Samtidig er hver enkelt lampe udstyret med sin egen bevægelsessensor - det betyder, at belysningen tilpasses trafikken. Når der ikke er trafik, skruer lamperne ned til dæmpet belysning, mens de går op på fuld styrke, når der er trafik (biler, cykler og fodgængere m.v.).

Man kan sige, at lyset følger trafikken - det skruer op for styrken et passende stykke foran, og skruer ned et passende stykke bag ved trafikken. Ændringerne sker i praksis så glidende, at mange næppe vil bemærke det - og når lamperne er i dæmpet tilstand, vil der stadig være et fint orienteringslys.   

Ydermere er det muligt at have kontakt med hver enkelt lampe trådløst via Internettet, så SEAS-NVE (og kommunen) kan overvåge og fjernstyre lamperne.

Den nye løsning sikrer således både en strømbesparelse, lys natten igennem og mulighed for fjernovervågning, fejlmelding og styring.

Det er hensigten at benytte samme teknologi ved kommende fornyelser af gadelys, andre steder i kommunen.

”Smart City” er et begreb under udvikling - det kan omfatte forskellige tekniske installationer, sensorer og tjenester m.v. på vejnettet / i byerne - hvor informationer, eventuelt interaktivt, kan kommunikeres med og imellem myndigheder, trafikanter eller andre enheder osv.

”Intelligent” gadelys er blot et enkelt eksempel på en mulig brik i Smart City begrebet.

Center for Teknik og Miljø vil løbende opdatere nyheder om kommende projekter.

Det forventes at alle lamperne i Våbensted er udskiftet og indkørt inden jul. 

Senest opdateret:  01. December 2017