Genveje

Guldborgsund Kommune

Værktøjer

Det handler om medbestemmelse

Demokrati. Demokrati er fundamentalt i det danske samfund og i uge 41 hylder vi din ret til lige adgang og medbestemmelse i forbindelse med Danmark Biblioteksforenings biblioteksuge, som i år har demokrati som tema. Hvilken rolle biblioteket spiller i forhold til demokrati, har vi tydeliggjort i et manifest udarbejdet af vores bibliotekarer.

Læs om bibliotekets rolle

I ugens løb har Guldborgsund-bibliotekerne et spækket program for alle aldersgrupper. Fx er der hele ugen børnevalg på alle kommunens biblioteker. Her kan børn og unge i alle aldre stemme på deres favorit børnebogsfigur, der alle syv går på valg på hver deres mærkesag. Skal det være Cirkeline, der vinder på ja til hjælpsomhed eller måske Villads fra Valby med ja til mere slik?

De små møder en politiker
Biblioteket hjælper også de helt små med at forstå, hvad demokrati er. Om tirsdagen møder 1. klasse fra Stubbekøbing Skole demokratiet i øjenhøjde til arrangementet ”Mød en politiker”. Her får Stubbekøbing Bibliotek fornemt besøg af Kultur, Turisme og Bosætningsudvalgets formand Martin Lohse, der stiller op til alverdens spørgsmål om, hvad det vil sige at være folkevalgt, når de små elever får lov at spørge løs.

De voksne har også mulighed for at blive hørt, når Hovedbiblioteket mandag til torsdag holder Direkte Demokrati. Her er der medbestemmelse for alle, der møder op på Hovedbiblioteket og afgiver deres stemme.  Hver dag er der et nyt udsagn. Det kan fx være, om der skal læses et digt højt, eller om en bestemt boggenre skal være forbudt. Udfaldet af afstemningen bliver sat i værk den efterfølgende dag og en ny afstemning sættes i gang.

Giv en fortjenstmedalje
Sidst men bestemt ikke mindst, har du mulighed for at give en fortjenstmedalje til en, der fortjener det. Demokratiet fungerer fordi, vi støtter op om hinanden. Størstedelen vil hinanden det bedste, og gør gerne en ekstra indsats – det bør naturligvis honoreres. I ugens løb har du derfor mulighed for at vise din taknemmelighed til de ildsjæle, der fortjener det.  Kender du en træner, skolelærer, spejderleder eller lignende, der fortjener et skulderklap, så har du mulighed for at give ham eller hende deres helt egen fortjenstmedalje - med dig på. Det eneste du skal gøre, er at kigge forbi i FabLab på Hovedbiblioteket mandag kl. 14-18, onsdag kl. 10-16 eller torsdag kl. 14.30-17.30 og blive scannet til en 3D medalje. To dage efter kan du hente medalje, diplom og en boggave til personlig overrækkelse til ham eller hende, der har gjort sig fortjent til anerkendelsen. Tager I et billede af overrækkelsen, lægger biblioteket det meget gerne på deres Facebookside og Instagram.

Du kan læse mere om alle de demokratiske aktiviteter på guldbib.dk. Kig forbi og indgå i demokratiet. Tager du selv billeder undervejs, så husk at hashtagge dine opslag med #DKbib.

Den lokale kampagne er en del af Danmarks Biblioteksforenings landsdækkende biblioteksuge, som foregår i uge 41, hvor 90 ud af 96 biblioteker over hele landet deltager.  

Personalet på Guldborgsund-bibliotekerne er klar til den landsdækkende biblioteksuge, der finder sted i uge 41. I år er temaet demokrati og i løbet af ugen er der masser aktiviteter, der understøtter temaet.

Senest opdateret:  12. Oktober 2017