Genveje

Guldborgsund Kommune

Værktøjer

Tilbring en stund i Helvede

Død, ondskab og helvede fylder snart Hovedbiblioteket. De kommende otte uger vil der nemlig være fokus på Den store Djævlekrig om drengen Filip, der havner i helvede som djævlens lærling.

Historien om Filip stammer fra ungdomsforfatter Kenneth Bøgh Andersens uhyggelige univers og er en del af det landsdækkende projekt Fang fortællingen, som Guldborgsund-bibliotekerne er med i. Projektet har på landsplan kørt siden oktober 2017 med forskellige temaer på ti forskellige biblioteker i forskellige perioder. Nu er turen kommet til Guldborgsund-bibliotekerne, der siden sidste år har arbejdet på deres bidrag til projektet.

Djævlekrigen som brætspil
”Vi valgte i sin tid at arbejde med teamet Den store djævlekrig, som er denne fantastiske fortælling om djævlen og hans lærling Filip, der skal lære at blive ond, så han kan overtage efter djævlen. Efter mange overvejelser og brainstorms er det blandt andet blevet til et helt unikt brætspil, som vi har fået designet til formålet”, fortæller børnekultursformidler på Guldborgsund-bibliotekerne Pia Park, der er tovholder på projektet.

”Vi har arbejdet tæt sammen med spiludvikler Jeppe Herlev og har efterhånden fået udviklet et rigtig fedt spil, der er i fin tråd med Bøgh Andersens fortællinger”, fortsætter hun.

Spillet er løbende blevet testet og justeret med hjælp fra pilotklasser fra skoleklasser i kommunen, der har spillet brætspillet.

Alle kan prøve spillet
Søndag den 14. oktober skal spillet stå sin store prøve. Der afholder Hovedbiblioteket arrangementet SøndagsKick som er åbent for alle, hvor spillet endelig bliver offentliggjort og taget i brug.

”Vi er selvfølgelig meget spændte på, hvordan børnene tager imod spillet. Umiddelbart har vi fået rigtig gode tilbagemeldinger fra de elever, der har prøvet det i testperioden”, fortæller Pia Park.

SøndagKick’et byder dog på meget andet end blot spillet. Fra kl. 10 til 14 får Hovedbiblioteket besøg af både Rollespilsakademiet samt Doktor Gys og Doktor Skræk, der alle er med til at skabe den helt rigtige ”djævlekrigs-stemning”, så børnene kan leve sig helt ind i universet i Skarnstregsfestivalen, hvor de for alvor kan lære at lave skarnsstreger.

Historien om djævlekrigen stopper dog ikke der. Allerede torsdag den 18. oktober i efterårsferien holder FabLab en spændende djævelsk workshop, hvor alle også er velkommen – børn under 13 år skal dog være i følge med en voksen. Husk at bestille billet på guldbib.dk.

Besøg af forfatteren himself
Det hele kulminerer med besøg af manden bag bogserien, Kenneth Bøgh Andersen. Mandag den 29. oktober gæster han Hovedbiblioteket, hvor han ad to omgange i løbet af dagen fortæller om nogle af de tanker og ideer, der ligger til grund for Den store djævlekrig. Begge forløb, der er blevet udbudt gennem Kulturtjenesten, er allerede godt fyldt op. Ligeledes har der været stor rift om formidlingsforløbene til 5.-7. klasser, hvor eleverne kan komme og spille brætspillet. 

”Det er helt fantastisk at kunne binde hele forløbet sammen med sådan en afslutning”, siger Pia Park, der glæder sig over den store tilslutning til både formidlingsforløbene og forfatterbesøget.

Om Fang fortællingen
Fang Fortællingen er et samarbejde mellem ti kommuner, hvis biblioteker samarbejder om at udvikle nye formidlingsformer og dermed i fællesskab at løfte bibliotekernes kerneopgave omkring litteraturformidling.

Udstillingerne og –  i Guldborgsund-bibliotekernes tilfælde brætspillet –  er blevet til i samarbejde med kunstnere, arkitekter og udviklere. Efterfølgende kan de forskellige koncepter rejse fra kommune til kommune på de forskellige biblioteker og således får Guldborgsund-bibliotekerne besøg af udstillingen ”Mørkebarnet” inspireret af Cecilie Eken i januar-marts 2019.

Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og Nordea-fonden.

Du kan prøve brætspillet på Hovedbiblioteket til og med søndag den 9. december.

Brætspillet er justeret undervejs ved hjælp af pilotklasser. Her er det 6.C fra Nordbyskolen, der er i fuld gang med at spille spillet.

Senest opdateret:  04. Oktober 2018