Genveje

Guldborgsund Kommune

Første spadestik tages 13. maj til nyt torv

13. maj klokken 15 tages første spadestik til det nye torv i Nykøbing. Det bliver starten på anlægsarbejdet af første etape af den områdefornyelse, som Guldborgsund Kommune begyndte på tilbage i 2017. Samtidig åbnes dørene for første gang til kommunens nye bykontor, som får til huse på torvet i hele anlægsperioden.

Invitation: Første spadestik tages til nyt torv

13. maj klokken 15 tages første spadestik til det nye torv i Nykøbing. Det bliver starten på anlægsarbejdet af første etape af den områdefornyelse, som Guldborgsund Kommune begyndte på tilbage i 2017. Samtidig åbnes dørene for første gang til kommunens nye bykontor, som får til huse på torvet i hele anlægsperioden.

Det er et længe ventet spadestik, der tages på torvet på mandag. Spadestikket sætter nemlig gang i de allerførste fysiske forandringer i forbindelse områdefornyelsen i Nykøbing midtby.

Spørgerunde for alle borgere og erhvervsdrivende, arkitektkonkurrence, tilpasninger og udbudsrunde har alle været en del af projektet siden starten gik i januar 2017. Men nu er planen klar, entreprenøren valgt og anlægsarbejdet kan gå i gang.

- Vi har alle set meget frem til den dag, hvor vi endelig kommer i jorden. Det er begyndelsen til den fysiske forvandling af midtbyen, og det er et arbejdet, som kommer til at styrke hele midtbyen, siger udvalgsformand for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget Peter Bring-Larsen, som også tager det første spadestik. 

Anlægsarbejdet er blevet delt i to etaper. Torvet og en del af Vestensborg Allé udgør første etape, og det arbejdet bliver færdigt i år. Næste år gælder det anden etape; Langgade, Færgestræde og St. Kirkestræde.

- For at tage bedst mulige hensyn til de erhvervsdrivende i anlægsperioden, har vi delt arbejdet i to, så hele midtbyen ikke kommer til at fremstå som en byggeplads. Samtidig vil arbejdet på torvet også blive delt op i zoner, så arbejdet færdiggøres i en zone, før man går videre til den næste. På den måde kan vi stadig have et temmeligt åbent torv, mens det er under forvandling. Det bliver altså et noget andet billede, end det ser ud nu, hvor det store byggehegn omkranser hele torvet, siger udvalgsformanden.

Grunden til at torvet lige nu er spærret af, er at Museum Lolland-Falster har lavet forundersøgelser spredt over hele torvet. Det var meningen, at anlægsarbejdet skulle begynde umiddelbart efter de undersøgelser var afsluttet. Men spændende fund har udskudt arbejdet, da der skulle lægges en plan for de udgravninger, som museet, nu skal i gang med.

- Heldigvis har vi fået det til at gå op, så udgravningerne kan foregå sideløbende med anlægsarbejdet. Så snart museet er færdige med udgravningerne, kan det store hegn blive fjernet, siger han.

På trods af forsinkelsen sigtes der stadig efter at anlægsarbejdet er afsluttet, inden juletræet skal tændes på torvet til november.

Besøg bykontoret
Mandag bliver også første åbningsdag for kommunens nye bykontor. Det har adresse torvet 16, og her kommer alle aktiviteter i forbindelse med områdefornyelsen samlet.

- Områdefornyelsen er begyndt tæt på borgerne. Dengang var centrum en skurvogn, hvor borgerne kunne komme med deres idéer til forandringer i midtbyen. Vi vil fortsætte projektet tæt på borgerne, men nu opgraderer vi altså og indretter et rigtigt kontor, hvor dialogen kan fortsætte. Det har været en succes at have et bykontor i Stubbekøbing i forbindelse med områdefornyelsen her, så den idé har vi taget med til Nykøbing, siger Peter Bring-Larsen.
Alle er meget velkomne til at besøge bykontoret, som indtil videre har åbent hver mandag og onsdag fra 8 – 15.30.

For yderligere information kontakt:
Udvalgsformand Peter Bring-Larsen på telefon 25 18 00 02

 

Senest opdateret:  17. September 2019