Genveje

Guldborgsund Kommune

Værktøjer

Nyt fra Arkivet

Nyt fra arkivet

 

DIGITALISERING OG OFFENTLIGGØRELSE AF HASSELØ-ALBUMMET

- Nu bliver 224 fotografier fra perioden 1945 til 1947 fra flygtningelejren ved Hasselø på Falster tilgængelige

Museum Lolland-Falster og Guldborgsund Stadsarkiv offentliggør og udgiver digitaliseringen af Hasselø-albummet. Hasselø-albummet er en samling fotografier fra Flygtningelejren ved Hasselø. Albummet består af 221 enkeltfotos, 2 panoramafotos og et enkelt løst foto. Alle fotografier på nær ét er opklæbet i albummet. Albummet har en smukt udskåret kasse og forside af træ, som siges at være fremstillet af tømrer Kurt Wilcken Petersen med udskæringer af Franzmann Aster.

Hasselø-lejren eksisterede fra 1945 til 1947 og husede tyske flygtninge på flugt fra den fremrykkende Røde Hær i Østpreussen. Albummets fotografier viser dagliglivet i Hasselø-lejren; legende børn, voksne der arbejder, underholdning til at fordrive tiden med og det store arbejde, der også blev gjort for at gøre tilværelsen i en flygtningelejr udholdelig. Fotografierne viser også besøg af bl.a. den danske flygtningeadministrations leder, fhv. minister Johannes Kjærbøl og borgmester Holger Brodthagen fra Nykøbing F.

Praktiske oplysninger:

Hvornår: Billederne offentliggøres den 10. november 2017

Hvor: Du kan se billederne her (klik på hvert enkelt billede for større udgave): Hasselø-albummet

Billederne lægges flere andre steder; dels på Museum Lolland-Falsters hjemmeside og på Museernes Samlinger, som er det centrale register over genstande og dokumentationsmateriale fra danske museer.

Guldborgsund Stadsarkiv planlægger senere at tilgængeliggøre billederne direkte på Stadsarkivets hjemmeside. Læs og lær også mere om de tyske flygtninge på Lolland-Falster på lokalekilder.dk, hvor Stadsarkivet sammen med tre andre kommunearkiver, har samlet en række originale kilder fra 1945 til 1946.

Kontakt: Du kan kontakte Museum Lolland-Falster eller Guldborgsund Stadsarkiv, hvis du ønsker nærmere oplysninger om albummet og fotografierne.    
Stadsarkivets årsberetning for 2016

Så er Stadsarkivets årsberetning for 2016 klar. Få et overblik over vores aktiviteter og opgaveløsning for Guldborgsund Kommune her.

 


 

Krig og kilder - kommunearkiver præsenterer besættelsestiden på lokalekilder.dk

Kommunearkiverne i Guldborgsund, Faxe, Lolland og Næstved kommuner vil formidle landsdelens historie digitalt til skoleelever, gymnasieelever og mange andre.

Nu er hjemmeside, kilder og film om historierne i kommunernes arkiver klar.

Se pressemeddelelsen her og besøg www.lokalekilder.dk her.


 

Stubbekøbing Skole vinder "Min skole 2014"

Så er vinderen af ”Min skole 2014” udpeget.

Borgmester John Brædder overraskede og overrakte præmien til vinderne ved et arrangement på Stubbekøbing Skole kl. 08.30 her til morgen.

Det blev Stubbekøbing Skole med lærer Jane Riemann, fotograf Mathias Eliasen, producer Simon Stage og journalist Jack Sander fra 7. årgang i spidsen.

Stubbekøbing Skole havde lavet en flot video, som borgmesteren gav følgende ord med på vejen:

”Jeres film bringer os rundt blandt både elever, lærere og skoleleder; vi kommer på en tankevækkende og sjov måde rundt på skolen til flere fag og på flere årgange. Der er tænkt over filmens komposition. Musikvalg, teknik og klipning er god, og der er gode iagttagelser af nutidens skole og et bud på, hvordan fremtidens skole kommer til at se ud.”

Vinderfilmen og de øvrige skolers bidrag bevares for eftertiden i Stadsarkivet i en såkaldt arkiveringsversion. Dermed sikres den og andre film til kommende generationer, som dermed kan få et indblik i skolelivet anno 2014. Læs mere om ”Tidskapsel – Min skole 2014” og fejringen af 200 året for skolelovenes vedtagelse på Stadsarkivets hjemmeside.

Præmien var en flot ladcykel med skolens navn. Se de glade vindere her og de overraskede elever og medarbejdere her.

 


 

Min skole 2014 - elevbesøg og "skattekiste"

Mandag den 1. december 2014 fejrede vi folkeskolens 200 års jubilæum på Guldborgsund Rådhus/Stadsarkivet. Vi havde besøg af nogle fantastisk dejlige, åbne, videbegærlige og tænksomme elever fra Kommunens folkeskoler. De besøgte os som en del af projektet "Min skole 2014", som Stadsarkivet og Center for Undervisning, som er en læringskonkurrence for skoleeleverne på Guldborgsund Kommunes skoler. Læs mere om konkurrencen her. TV Øst besøgte os også. Se resultatet her (på minuttal 07.00).

En selfie med arkivaren som afslutning på besøget

Som en del af konkurrencen fik børnene udleveret en "skattekiste" fra Stadsarkivet. Se materialet nederst i teksten. "Skattekisten" indeholder eksempler på Stadsarkivet mange arkivalier fra skolerne. Det er meningen, at materialet kan være inspirationsmateriale til elevernes egen beskrivelse af "Min skole 2014", hvor hver skole kan deltage ved at indsende en "tidskapsel", som beskriver deres skole anno 2014. Alle tidskapsler bliver bevaret i Stadsarkivet til glæde for fremtidige generationer, og det bedste forslag præmieres af borgmesteren fredag den 16. januar 2015.

Klik her for at åbne "Skattekisten":
- Stadsarkivets oplæg til eleverne (power point)
- Dagbog (fraværsprotokol) fra Nørre Alslev Skole fra 1907
- Embedsbog fra Toreby Skole fra 1910
- Uddrag fra geografibog for mellemskolen fra 1927
- Klassebilleder fra Sakskøbing Borgerskole fra 1956
- Elevstamkort fra Guldborgland Skole v/Guldborg i 1962
- Foto: Et øjebliksbillede fra lærerværelset på Svaneskolen i Væggerløse i 1963
- Uddrag af gæstebog fra Østre Skoles tur til feriekolonien i Gedesby i 1964
- Foto: 3. real på Brydebjergskolen v/Nysted i 1967
- Foto: Forældredag i 6.b på Byskolen i Nykøbing F. i 1971
- Foto: 3. real på Brydebjergskolen v/Nysted i 1971
- Vedtægt til elevråd ved Sakskøbing Skole, 1974
- Vejledning til elevråd ved Sakskøbing Skole, 1974
- Forældreindsats for etablering af ny legeplads på Svaneskolen i Væggerløse i 1974
- Foto: 8.b på Svaneskolen i Væggerløse i 1978
- Forældreprotest (flyer) fra 1981 mod lukning af Byskolen i Nykøbing F.
- Oversigt over fest og tradition på Svaneskolen, 2001
- Afgangsbevis fra Sakskøbing Skole, 2002
- Foto: Skolefest på Svaneskolen i 2006
- Foto: Lucia på Svaneskolen i 2006
- Foto: Gallaaften på Svaneskolen i 2006
- Foto: 9.a på Svaneskolen i 2010/11
1. stadestik til Sophieskolen i 2014       


Se hvad du bl.a. finder på stadsarkivet på arkivernes dag i 2014

Stadsarkivet holder åbent fra kl. 10 til 12 på Arkivernes dag lørdag den 8. november.

I anledning af 200-året for skolelovenes vedtagelse viser vi bl.a. eksempler på materiale fra vores omfattende samlinger af bevaringsværdige arkivalier fra kommunens skoler.

På billederne nedenfor ses eksempelvis en kaffe- OG rygepause på lærerværelset på Svaneskolen i Væggerløse i 1963 og en forældrehyggeaften i 6B på Byskolen i Nykøbing F. i 1971 (fotografer ukendte). I Byskolens arkiv finder man bl.a. også denne flyer fra en forældreaktion i 1981 mod planerne om lukning af skolen.

Har du ”bare” lyst til at høre lidt om, hvad Kommunens arkiv - Stadsarkivet - egentlig er for en størrelse, fortæller vi også om det.

Du finder Stadsarkivet på Guldborgsund Kommunes Rådhus, Parkvej 37, 4800 Nykøbing F.

Se:
Kaffe- og rygepause på Svaneskolen i Væggerløse i 1963

Forældrehyggeaften på Byskolen i 6.b i 1971

Flyer fra forældreaktion i 1981 mod planer om lukning af Byskolen


Arkivernes dag den 8. november

Har du styr på din fortid?

Arkiverne er nemlig meget mere end slægtsforskning og gamle papirer. Hos os bliver du klogere på din og vores historie og måske også på fremtiden.

Gå på opdagelse i historien!

Find dit lokale arkiv her, og se hvornår du kan møde os.


Webudstilling: Arkivernes dag den 10. november 2012

I forbindelse med arkivernes dag den 10. november 2012 har Stadsarkivet samlet en række artikler, som belyser et udsnit af de spændende arkivalier, som Stadsarkivet har i sine samlinger. Nogle af artiklerne har tidligere været bragt, andre er nye.

Klik ind og læs bl.a. om tidligere kongelige besøg i Stubbekøbing, børneværnsprotokoller fra 1930’erne, prisregulering i Stubbekøbing efter 2. Verdenskrig, Nykøbing F. Stations indvielse i 1962 og inskriptionerne på Stubbekøbing Rådhus.

Om Guldborgsund Stadsarkiv samt kilder fra Stubbekøbing

50 år siden indvielsen af Nykøbing F Station

Kongeartikel Stubbekøbing

Om inskriptionerne på Stubbekøbing Rådhus


26. oktober 2012

50 år siden Nykøbing F Station og Posthus blev indviet

Netop i disse dage er det 50 år siden, Nykøbing Falster Station og Posthus blev indviet. Det skete torsdag den 25. oktober 1962 under stor festivitas og overværelse af både borgere og højtstående politikere og embedsmænd fra nær og fjern. Den nye station og lidt senere også den nye Frederik 9.s Bro over Guldborgsund udgjorde en vigtig del af fugleflugtslinjen mellem København og Hamborg, som stod klar i 1963. Læs her, hvad Stadsarkivet har fundet frem fra åbningen af stationen i oktober 1962.


10. april 2012

Annoncering af opgave om udarbejdelse af arkiveringsversion af Guldborgsund Kommunes ESDH-system

I henhold til tilbudsloven annoncerer Guldborgsund Kommune, Parkvej 37, 4800 Nykøbing Falster hermed opgaven om udarbejdelse af en systemuafhængig arkiveringsversion af Kommunens ESDH-system.

Tilbud, der ønsker at blive taget i betragtning, skal være Guldborgsund Kommune i hænde senest fredag den 20. april 2012 kl. 12.00.


30. januar 2012

Bevaring og kassation af KOMBIT-systemer

KOMBIT bestiller og indkøber it-løsninger på vegne af kommunerne og tilbyder kommunerne it-serviceydelser. En række af disse it-løsninger skal bevares i henhold til bevarings- og kassationsbestemmelserne for kommunerne, der findes i bekendtgørelse nr. 995 af 3. august 2010.

Det drejer sig bl.a. om
• DUBU (Digitalisering på børne og ungeområdet), jf. bilag 2, pkt. 3A, i bekendtgørelse nr. 995 af 3. august 2010.
• DHUV (Digitalisering på handicap- og udsatte voksneområdet), jf. bilag 2, pkt. 3A og 3C, i bekendtgørelse nr. 995 af 3. august 2010.
• DOB - Digital Byggesag (Digital Offentlig Byggesag), jf. bilag 2, pkt. 4A, i bekendtgørelse nr. 995 af 3. august 2010.

Visse af dokumenterne i disse it-systemer skal også bevares, jf. cirkulæreskrivelse af 5. november 2010 om kassation af dokumenter i kommunernes ESDH-systemer. De bevaringsværdige dokumenter skal bevares, uanset om de findes i kommunernes it-system, i et KOMBIT-system eller begge steder.

Hvis kommunen vælger at bevare alle dokumenterne i kommunens it-system, skal dokumenterne ikk bevares i KOMBIT-systemet. Der skal under alle omstændigheder laves en arkiveringsversion af KOMBIT-systemets registreringsoplysninger og øvrige metadata om dokumenterne, også selvom alle dokumenterne findes i kommunes it-system.

Kilde: Statens Arkiver


25. januar 2012

Navngivning af filer

The State Library of North Carolina har udgivet fire små videoer om navngivning af filer. Videoerne er de første af en række tutorials om digital bevaring og fortæller om:

• hvorfor fornuftig navngivning af filer er så vigtig
• hvordan man ændrer filnavne
• hvad man skal undgå i filnavngivningen
• best practice inden for filnavngivning
Videoerne varer to-tre minutter hver og er indtalt på et letforståeligt amerikansk.

Se videoerne via links’ene ovenfor og læs mere om State Library of North Carolina’s tutorials om digital bevaring her: http://digitalpreservation.ncdcr.gov/tutorials.html

Kilde: www.digitalbevaring.dk


 

Senest opdateret:  10. November 2017

Logo
Kontakt

Guldborgsund Stadsarkiv
Rådhuset
Parkvej 37
4800 Nykøbing F
Telefon 54 73 10 11

Mail: stadsarkiv@guldborgsund.dk

EAN-nummer 579 800 715 0587

Ekspeditionstid:
Mandag - torsdag kl. 9.00 – 14.00
Fredag lukket

Kontakt arkivet telefonisk eller pr. mail for en aftale, inden du besøger os.