Genveje

Guldborgsund Kommune

Værktøjer

Nævning og domsmand

Vil du være nævning i en straffesag?

Er du mellem 18 og 75 år, og kunne du tænke dig at være nævning eller domsmand i en straffesag?

Så er det nu, at du skal melde dig, for Guldborgsund Kommune er ved at udarbejde den såkaldte grundliste for perioden 2020-2023.

Hvad vil det sige at være nævning eller domsmand?

Hvis du er domsmand, skal du dømme i straffesager sammen med en eller flere juridiske dommere og en eller flere andre domsmænd. Der bruges kun domsmænd, når tiltalte nægter sig skyldig, og hvis straffen kan resultere i mere end bøde.
Hvis du er nævning, skal du dømme i straffesager sammen med andre nævninge. Der bruges kun nævninge i sager om meget alvorlig kriminalitet, hvor strafferammen er mere end 4 års fængsel.

Kan jeg blive nævning eller domsmand?

For at blive nævning eller domsmand skal du først og fremmest skrives på grundlisten. Grundlisten udarbejdes af grundlisteudvalget i Guldborgsund Kommune.
Alle borgere i Guldborgsund Kommune kan søge om at komme på grundlisten. Der er ingen krav til uddannelsesniveau – alle uanset uddannelse eller ej kan søge optagelse på grundlisten. Personer, der har været domsmænd i de foregående år, skal på linje med andre borgere genansøge, hvis de fortsat ønsker at stå på listen.
Alle borgere, der har interesse i at være domsmand eller nævning, opfordres til at indsende ansøgning, men alle interesserede kan ikke være sikre på at komme på grundlisten.

I Guldborgsund Kommune er der særligt behov for personer i alderen 18-40 år og personer med anden etnisk herkomst end dansk til grundlisten.

Læs mere om nævninge og domsmænd på hjemmesiden Danmarks Domstole.

Guldborgsund Kommunes grundlisteudvalget sætter rammerne til grundlisten, klik her for at læse mere.

Ansøgning

Ansøgninger om optagelse på grundlisten skal indsendes senest den 1. marts 2019.

#SB#

 

Senest opdateret:  25. Januar 2019

Kontakt

Center for
Politik & Personale
Byråds- & Direktionssekretariatet
Faglig koordinator
Lars Lundbæk Friis

Telefon: 54 73 21 52
Mobil: 25 18 06 26

Mail: llf@guldborgsund.dk