Gå til hovedindhold

Ny dagsommerfugleart for Danmark fundet i Bøtø

Det sker ikke tit, at man finder nye arter i Danmark, men nu er det sket igen på Sydfalster denne gang på Det Falsterske Dige.

Indhold

  En ny dagsommerfugleart for Danmark. Mindre kan ikke gøre det. Under varmebølgen i sidste uge kom der en ny dagsommerfugl til landet. En art som har været ventet. Den hedder Marmorbredpande, Carcharodus alceae.

  ”Det er helt vildt, at vi atter finder en ny art for Danmark netop i Bøtø.  De nye arter kræver plads i naturen, så det betaler sig at give den vilde, uplejede natur mere plads,” siger Bjarne Skule, Lepidoptera Foreningen. ”Den er højst sandsynlig kommet op med varmen fra det nordlige Tyskland. Endnu engang viser Sydfalster, at vi er klar til at tage imod nye arter, der vælger at vandre nordpå fra deres central- og nordeuropæiske levesteder”, slutter Bjarne Skule.

  Ny dagsommerfugleart

  Den nye dagsommerfugleart for landet blev fundet på Det Falsterske Dige i torsdags den 21. juli 2022 af sommerfugleentusiasten John Faldborg.

  ”Som formand for Det Falsterske Digelag og hermed lodsejer, er jeg begejstret,” udtaler Christian Schou og fortsætter: ”Vores nye samarbejde med Guldborgsund Kommune omkring udarbejdelse af en plejeplan for diget netop for at tilgodese sommerfuglene giver rigtig god mening.”

  Der blev kun set et eksemplar, men det udelukker ikke, at der er flere. Den blev fundet sidst på dagen, og den er i de efterfølgende dage blevet eftersøgt på diget uden resultat. Interessant er det, at artens foderplante (Almindelig Katost) allerede findes præcis, hvor arten blev set. Så naturpleje, der sikrer, at planterne ikke høstes ved slåning, er helt afgørende for en sådan arts mulighed for at etablere sig.

  ” Vi kan ikke få armene ned. Hele Bøtø Nor Naturområde er klar til at tage imod nye arter. Vi håber så på, at der vil være muligheder for at bygge en ny bestand op. Det, at vi har Bøtø Nor, Bøtøskoven og Det Falsterske Dige med store uberørte og udyrkede områder, betyder, at vi kan give nye arter bedre muligheder for at bosætte sig. Det er bare så fantastisk”, siger projektleder Anita Pedersen, Guldborgsund Kommune.

  Også første i Skandinavien

  Udover at være første fund for Danmark, så er det også første fund for Skandinavien. Det nærmeste fund af sommerfuglen er omkring Rostock, Stettin og Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft i det nordøstlige Tyskland, i Polen og det sydlige Litauen.

  Det er en varmekrævende art, og de kommende somres varme samt foderplanternes tilgængelighed vil helt sikkert blive af afgørende betydning for dens fortsatte forekomst i Danmark.  

  Fakta

  Marmorbredpande Carcharodus alceae er en dagsommerfugl med et vingefang på 26-32 mm. Den har lyse utydelige pletter på oversiden af bagvingerne. Den er brunlig marmoreret på vingeoversiden. Den findes i skovkanter samt på enge og varme skråninger. Dens værtsplante er primært Almindelig Katost. Den er almindelig i Mellem- og Sydeuropa.

  Plejeplan for Det Falsterske Dige og naturgenopretning i Bøtøskoven og Bøtø Nor er finansieret af den kommunale Biodiversitetspulje.

  Kontakt

  Bjarne Skule, Lepidoptera Foreningen tlf. 22321678  uglebo@mail.dk

  Christian Schou formand Det Falsterske Digelag tlf. 40377470  cs@hojskolenmarielyst.dk

  Anita Pedersen, Guldborgsund Kommune tlf. 25182325  aped@guldborgsund.dk

   

  Foto: Marmorbredpande. Foto er fra Albanien. Emil Bjerregård.