Skip to main content

Arkitekturpris til KUMUS og Pitstop Idestrup

Det blev KUMUS, den tidligere forpagterbolig på Fuglsang Herregård, samt tilbygningen ved Pitstop Idestrup, der løb med Guldborgsund Kommunes Arkitekturpris 2019.

08. nov 2019

Indhold

  Guldborgsund Kommunes Arkitekturpris blev fredag middag uddelt for femte gang. Denne gang foregik prisuddelingen i KUMUS’ gennemrestaurerede lokaler ved Fuglsang, og netop den bygning var også en af vinderne ved dagens prisoverrækkelse. KUMUS fik prisen i kategorien ’Restaurering og ombygning’, hvor der var fire nominerede.

  I begrundelsen fra bedømmelsesudvalget lyder det blandt andet at:

  Restaureringen af KUMUS viser, at det er muligt at forene et ambitiøst program til en ny fleksibel kulturinstitution med ønsket om at bevare en bygnings kvaliteter uden at gå på kompromis med hverken program/ indhold eller hensynet til bygningsarven. KUMUS udgør en særdeles oplagt prismodtager af dette års restaurerings-arkitekturpris.

  Flemming Frydendal, formand for Fuglsang Kunstmuseum og KUMUS, var både glad og stolt, da han på bygherrens vegne i dag modtog Guldborgsund Kommunes arkitekturpris.

  ”Under hele projektforløbet har det været en ledetråd for os, at vi inden for en snæver økonomisk ramme ville skabe et byggeri, der var præget af kvalitet og seværdig arkitektur. Det, synes vi selv, er lykkedes, og når en professionel dommerkomite nu har valgt at præmiere KUMUS som den bedste restaurering og ombygning i kommunen, er det jo blot en ekstra fjer i hatten. Mit håb er, at præmieringen af KUMUS vil inspirere andre kommende bygherrer til ligesom os at tænke i kvalitet og arkitektur ud fra devisen, at god kvalitet og god arkitektur skabt af kompetente arkitekter ikke nødvendigvis koster ekstra,” siger Flemming Frydendal.

  I kategorien ’Nybygninger og tilbygninger’ blev det Pitstop Idestrups tilbygning, der løb med sejren. Også i denne kategori var der fire nominerede, men det var Pitstop Idestrups nyopførte tilbygning til den oprindelige brugsforening fra 1911, der fik prisen. Den nye tilbygning rummer blandt andet udlejningsboliger til cykelturister samt et 'multi-rum' til yoga og brætspil mv.

  I begrundelsen for arkitekturprisen lyder det blandt andet, at: Tilbygningen præmieres, fordi det er lykkedes med få midler at skabe noget fint og enkelt og ærligt, som både står frem i gadebilledet og samtidig indordner sig den lille skala og byens landsbykarakter.

  Louise Sparre Flørning, formand for Idestrup og Omegns Lokalråd, der står bag Pitstop Idestrup, glæder sig over, at der bliver lagt mærke til det store arbejde, som frivillige kræfter lægger i Pitstop Idestrup og generelt i udviklingen af Idestrup.

  ”Vi er meget ydmyge over, at der er blevet tænkt på os til arkitekturprisen. Det har været en lang proces, hvor vi har arbejdet på at sikre rammerne for fantastiske fællesskaber i vores by. Det er lidt en drøm for vores lokalråd, at vi nu står her og modtager en pris for det arbejde. Det er også en meget stor anerkendelse af vores dygtige arkitekter, der har spillet en helt afgørende rolle i, at vi har kunnet gå til fonde med ideen om en tilbygning, der kombinerer det kulturhistoriske og det nye,” siger Louise Sparre Flørning.

  John Brædder, borgmester i Guldborgsund Kommune, understreger, at god arkitektur spiller en afgørende rolle i en kommune som Guldborgsund.

  ”Vi ved, at det betyder meget for både borgere, turister og potentielle tilflyttere, hvordan vores område tager sig ud. Derfor vil vi med Arkitekturprisen gerne anspore både offentlige og private bygherrer til at bygge og udføre anlæg med høj arkitektonisk værdi. Vi har derfor kigget på både kvalitet i byggeriet, bæredygtighed, gode idéer og spændende løsninger, for vi vil gerne have noget, der kan bidrage med mere end funktion alene,” siger John Brædder.

  I den tredje kategori ’Udendørs miljøer, design og anlæg samt planer’ valgte bedømmelsesudvalget ikke at uddele en pris i år, da udvalgets medlemmer vurderede, at de nominerede udgjorde udmærkede, funktionelle og velindrettede pladser, men at de manglede det ekstra, der gør, at man kan tale om arkitektonisk og æstetisk kvalitet.