Skip to main content

DEN FØRSTE DAG I MARTS – STORT LYSEVENT I GULDBORGSUND

Den 1. marts fejrer Guldborgsund Kommune forårets komme med et lyd- og lysevent, der rulles ud i to spor – et fysisk og et digitalt.

19. feb 2021

Indhold

  Vi hylder livet, lyset og Lolland-Falster og sætter spot på alt det, der binder os sammen og de fællesskaber, der bærer os igennem. I både Nykøbing Falster, Stubbekøbing, Gedser, Nysted og Sakskøbing sætter kunstnerkollektivet Båll & Brand havnene i ’flammer’ med lyssøjler, der gennembryder mørket og markerer retningen mod hver af de fire andre havnebyer. Det sker d. 1. marts efter mørkets frembrud, og frem mod dette har en række kulturaktører skabt deres eget bud på en fejring af lyset af afsæt i Kaj Munks berømte digt ”Den blå anemone”.

  Her hylder digteren Dennis Buchleitner, der kommer fra Sakskøbing, vores område med et poetry slam-digt, der sætter ord på alt det, vi har, og alt det, vi savner. Buchleitner sender dermed sin egen hilsen til en anden digter fra Lolland, nemlig Kaj Munk, der i 1943 skrev digtet ”Den blå anemone” om det lille ukuelige liv, der overvinder modstand og ensomhed.

  Der er optakt på Facebooksiden Vores Guldborgsund allerede fra d 25. februar 2021, hvor vi har inviteret Ensemble Storstrøm, Museum Lolland-Falster samt Katedralskolen i Nykøbing Falster til at skabe hver deres bidrag som små videofilm, der leder op til DEN FØRSTE DAG I MARTS.

  Dem kan man se på facebooksiden Vores Guldborgsund.

  Formand for Guldborgsund Kommunes Kultur, Fritid og Bosætningsudvalg, Martin Lohse, siger: ”I en tid, hvor vi ikke må forsamles, er det skønt, at vi alligevel kan samles om noget. DEN FØRSTE DAG I MARTS giver os mulighed for at få en fælles kulturoplevelse uden at skulle rykke tæt sammen fysisk. Det er et arrangement, der kaster lys over og fejrer alt det, vi kommer af og det, der former os”.

  Projektet er blevet til i et samarbejde mellem en række lokale aktører: Museum Lolland-Falster, Kammerensemblet Storstrøm, Guldborgsund-bibliotekerne, Nykøbing Falster Katedralskole samt digter Dennis Buchleitner og lyskunstnergruppen Båll & Brand, der også stod bag lyseventet på Vandtårnet i Nykøbing Falster i oktober 2020. 

   

  PROGRAM:

  Mandag d. 1/3 - Digter Dennis Buchleitner præsenterer sit digt, der er en hyldest til lokalområdet og digterkollegaen Kaj Munk – film på Vores Guldborgsund

  Mandag d. 1/3 - Fem lyssøjler i fem byer vil bryde mørket og binde havnebyerne sammen. Lysinstallationen kan opleves mange steder i kommunen, når mørket falder på.

  Der er optakt på Facebooksiden Vores Guldborgsund allerede fra d 25. februar 2021, hvor vi har inviteret Ensemble Storstrøm, Museum Lolland-Falster samt Katedralskolen i Nykøbing Falster til at skabe hver deres bidrag som små videofilm, der leder op til ”Den første dag i marts”:.

  Torsdag d. 25/2 - Ensemble Storstrøm spiller Kaj Munks Den Blå Anemone – film på Vores Guldborgsund

  Fredag d. 26/2 - 45 elever fra Nykøbing Katedralskole oplæser Kaj Munks digt – film på Vores Guldborgsund

  Lørdag d. 27/2 - Museumsdirektør Ulla Schaltz fortæller om Kaj Munks omtumlede liv og Den Blå Anemone – film på Vores Guldborgsund

  Søndag d. 28/2 - Båll & Brand viser og fortæller om tilblivelsen af et lysværk – film på Vores Guldborgsund

  I kan allerede nu gå ind og følge Vores Guldborgsund på Facebook for at få informationer om og se de overstående indslag.

  Kontakt

  Formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget

  Martin Lohse

  Telefon: 25 18 18 13

  E-mail: marlo@guldborgsund.dk