Skip to main content

Guldborgsund genopfinder klassisk ret i bæredygtig udgave

I jagten efter en mere bæredygtig livsstil ligger løsningen ofte i det helt nære lokalområde. Efterhånden er der mange af de fødevarer vi efterspørger, der findes eller kan dyrkes i lokalområdet eller også findes de i nogle mindst lige så gode lokale varianter. Det handler blot om at se godt efter. Og det har de gjort i Guldborgsund og udviklet en ny ret; Quinella, som er en Lolland-Falster udgave af paellaen.

22. sep 2019

Indhold

  Retten er komponeret af Fælleskøkkenet og understreger med de fineste råvarer fra landbrug og akvakultur, at med nytænkning og dyrkning af lokale synergier mellem land og vand opstår nye muligheder for bæredygtig udvikling.

  ”Nytænkningen af paella-retten har været en interessant udfordring at få. Vi arbejder jo normalt med lokale fødevarer og har godt styr på hvad der findes af råvarer og hvor. Nu står vi her med disse lokale råvarer og jeg må sige, at jeg endnu engang er overrasket over de lækre råvarer vi har. Det er da fantastisk hvad der findes i vores baghave. Jeg glæder mig til på onsdag, hvor vi har premiere på retten” siger produktionsleder Andy Krebs Hagstrøm fra Fælleskøkkenet.

  Som afslutning på Dansk Bioøkonomikonference 2019, som afholdes på onsdag den 25. september serveres retten, som samler sundhed og bæredygtighed fra land og vand til en ny og stor smagsoplevelse. Retten serveres sammen med smagsprøver af den lokalt producerede Ro-um, som er rom produceret på lokale roer.

  ”Quinellaen er en partnerskabsret og startskuddet på et nyt stærke projektpartnerskab; Agri-Aqua Innovation Denmark, som vil gøre den lokale fødevareproduktion endnu mere bæredygtig, skabe grundlag for nye højværdiprodukter og nye jobs” fortæller programkoordinator i Bioøkonomisk Vækstcenter Mette Jørgensen og fortsætter ”ligesom en brud, der for at sikre heldet i sit ægteskab bærer noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt, sikrer vi heldet i det nye partnerskab ved at retten indeholder disse fire lykkebringende komponenter. Det gamle er den sunde blomkål, det nye er quinoaen, det lånte er tangen, som vi først skal lære at dyrke og høste i lokalområdet, og det blå er alle de sunde proteiner fra lokale farvande fra regnbueørred til kutling”.

  ”I partnerskabet ønsker vi skabe bæredygtig vækst med afsæt i symbioser mellem landbrug og akvakultur. Det vil vi bl.a. gøre ved at samle interessenter om at udvikle lokale løsninger, der har potentiale til at kunne skaleres. Quinella er et fint eksempel på, at vi arbejder meget konkret i partnerskabet” siger formand for partnerskabet Agri Aqua Innovation Denmark og Direktør for Dansk Akvakultur Brian Thomsen.

  Dansk Bioøkonomi Konference 2019 foregår onsdag den 25. september, kl. 8.30 - 16 på Sukkerfabrikken i Sakskøbing.

  Billedtekst:
  Billede 1: Produktionsleder Andy Krebs Hagstrøm, Fælleskøkkenet og programkoordinator Mette Jørgensen, Bioøkonomisk Vækstcenter i Guldborgsund gennemgår råvarerne til quinellaen.
  Billede 2: En række af råvarerne til quinellaen, som er udviklet i Fælleskøkkenet i Guldborgsund.

  For yderligere information kontakt:

  Programkoordinator Mette Jørgensen på tlf.: 2518 1833
  Produktionsleder Andy Krebs Hagstrøm, Fælleskøkkenet på tlf.: 7241 1658
  Formand for partnerskabet Agri Aqua Innovation Denmark og Direktør for Dansk Akvakultur Brian Thomsen på tlf.: 4076 2870

  Baggrund:

  Quinella´en indeholder blandt andet den invasive fisk kutling, ørred, quinoa, blomkål, top af selleri, sukker- og blæretang. Det eneste, der er taget med fra den oprindelige opskrift er safran.

  Quinoaen skal snart høstes på Lolland Falster: det er en afgrøde der indeholder sunde fedtsyrer, smager godt, og lokale landmænd har vist, at vi ikke behøver få den fløjet ind fra Sydamerika; men den kan dyrkes lokalt.

  BlæreTang – gror allerede langs vores kyster – hvis vi klipper/høster med omtanke bliver tangen større til næste gang – der opsamles næringsstoffer og giver med tiden flere gemmesteder til livet i vandet.

  Sukkertang – kan dyrkes i havet – opsamle næringsstoffer og bedre havmiljøet – og tilføre vores kost smag og sundhed.

  Regnbueørred – dyrkes i Grønsund og ved Fejø og dér bliver fiskene aller bedst fordi der er strøm i vandet, som gør at fiskene rører sig (fiskefitness). Der arbejdes intenst på at minimere påvirkning af vandkvalitet både via fodersammensætning og nu også ved at udvikle metoder til opsamling af ekskrementer. En udfordring, der er vigtig at tage hånd om, så vi ikke i fremtiden vil være tvunget til at vælge laks fra Norge eller fisk fra Asien, hvor der ikke er stramme miljøkrav til dyrkningen.

  Kutling – en invasiv fisk som Postholderens sted i Guldborg i samarbejde med en lokal fisker fjerner fra Guldborgsund og tilbereder til en lækker spise.

  Partnerne i Agri-Aqua Innovation Denmark er: Dansk Akvakultur, Dansk Landbrug Sydhavsøerne, Business Lolland Falster, Center for cirkulær bioøkonomi/Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Orbicon, Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund/Guldborgsund Kommune