Skip to main content

Nykøbing Falster lægger dansegulv til et demensvenligt Danmark

Under overskriften ”Danmark Danser” lancerer Ældre Sagen, Alzheimerforeningen m.fl. nu en folkebevægelse for et demensvenligt Danmark. Guldborgsund Kommune sagde straks ”ja” til at lægge by til lanceringen. Det sker onsdag d. 23. august på et stort dansegulv på torvet i Nykøbing Falster, hvor byens borgere danser sammen.

21. aug 2017

Indhold

  På onsdag d. 23. august omdannes torvet i Nykøbing Falster til et stort dansegulv, hvor børn, voksne og ældre under kyndig vejledning af Silas Holst danser sammen for at sætte fokus på demens. Anledningen er lanceringen af Folkebevægelsen For et Demensvenligt Danmark og projektet ”Danmark Danser”, hvor byer over hele landet i løbet af det kommende år vil danse for at sætte fokus på demens.

  Pressen inviteres til at deltage ved lanceringen.

  Folkebevægelsen er skabt af en lang række store landsdækkende organisationer, virksomheder og borgere i en fælles indsats for at skabe et demensvenligt Danmark.

  Lige netop det fælles element i indsatsen omkring demens var noget af det, der var afgørende, da Guldborgsund bød ind som stedet, hvor folkebevægelsen bliver lanceret.

  ”Vi sagde ja med det samme, fordi demens vedkommer os alle, og fordi vi i Guldborgsund er langt fremme på demensområdet. Folkebevægelsen lægger op til, at demens er en fælles sag. Her i Guldborgsund er vi gode til at skabe noget sammen på tværs af kommune, frivillige, private og erhvervsliv. Det er dette arrangement et glimrende udtryk for,” siger Johanne Braun, der er frivilligkoordinator på ældreområdet i Guldborgsund Kommune og en af tovholderne for dagens arrangement.

  En vigtig samarbejdspartner til onsdagens arrangement er Vores Nykøbing, der er en sammenslutning af de handlende og erhvervsdrivende i byen. Herfra var der slet ingen tvivl, da foreningen blev spurgt, om den ville være med til at sætte fokus på demens og stable arrangementet på benene.

  ”Vi har alle berøring med mennesker, der er ramt af demens. Det kan være i egen familie, på arbejdet eller blot når vi er ude at handle i byens butikker. Derfor er det ganske naturligt for os at sige ja til at tage del i arrangementet, støtte sagen og være med til at sætte fokus på et demensvenligt samfund,” siger André Andersen, der er erhvervs- og citychef i Vores Nykøbing.

  Arrangementet begynder kl. 13.30, og det bliver en eftermiddag fuld af musik og dans. Med udgangspunkt i konceptet Erindringsdans® spiller musikskolen dansevenlige numre fra 40’erne, 50’erne, 60’erne og 70’erne. Frivillige erindringsdansere og danseinstruktører byder de ældre og alle andre borgere op på et stort dansegulv midt på torvet i Nykøbing.

  Fra 15.00 – 16.00 følger den officielle del af arrangementet med lancering af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, hvor Silas Holst (kendt fra TV2-programmet ”Vild med dans”) giver danseundervisning.

  ”Vi forventer, at der kommer op mod 100 danseglade ældre fra plejecentrene i hele kommunen, og vi håber, at mange andre borgere – store som små – har lyst til at være med og opleve, hvor meget glæde dans og musik kan sprede, også hos mennesker med demens,” siger Johanne Braun.

  Guldborgsund Kommune blev sidste år udpeget til demensvenlig kommune, hvilket betyder, at kommunen lever op til en lang række krav i forhold til demensindsatsen og plejen af de demensramte. Desuden er der en række projekter i gang, som skal gøre behandlingen og plejen af de demensramte endnu bedre.

  For yderligere information om arrangementet i Nykøbing Falster, interview eller andet, kontakt venligst Johanne Duus Hornemann, kommunikationskonsulent i Guldborgsund Kommune, mobil: 25182335, mail: jdh@guldborgsund.dk

  For yderligere information om Folkebevægelsen For et Demensvenligt Danmark kontakt venligst Andrea Nielsen, Next Step, mobil: 42645322, mail: an@nextstep.one

   

  Program

  13.30 Dans – Guldborgsund Musikskole spiller musik fra 40’erne 50’erne

  14.00 Kaffe og kage – Alzheimerforeningen fortæller om konceptet Erindringsdans®

  14.30 Dans – Guldborgsund Musikskole spiller musik fra 60’erne og 70’erne

  15.00 Officiel lancering af ”Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark” - taler v. Guldborgsunds borgmester John Brædder, Underdirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen m.fl.

  15.30 Danseundervisning med Silas Holst

  16.00 Åben dans – Musikken spiller til kl. 17 og alle bydes op til dans

   

  FAKTA:

  I dag lever op mod 90.000 danskere med en demenssygdom og knap 400.000 danskere lever med demens i familien. Med den stigende levealder er det forventeligt, at 165.000 danskere lever med demens om 25 år.

  Følgende organisationer og foreninger står bag Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark:

  • Ældre Sagen
  • FOA
  • Pensam
  • Alzheimerforeningen
  • DSR
  • Demenskoordinatorer i Danmark
  • Ergoterapeutforeningen
  • Socialpædagogerne
  • Pårørende i Danmark
  • Danske fysioterapeuter
  • Danmarks Almene Boliger BL