Skip to main content

Presseinvitation: Indvielse af klimasøen "Åhave Sø"

På fredag 6. december indvier Guldborgsund Kommune den nyetablerede klimasø ”Åhave Sø”. Søen er etableret som en del af kommunens klimasikring for at undgå oversvømmelser af Nykøbing by. Pressen er meget velkommen til at deltage ved indvielsen.

03. dec 2019

Dronebillede af klimasø, som er et af kommunens tiltag for at forhindre oversvømmelser ved store regnskyl

Indhold

   

  På fredag 6. december klokken 11- 12 indvier Guldborgsund Kommune den nyetablerede klimasø ”Åhave Sø”. Søen er etableret som en del af kommunens klimasikring for at undgå oversvømmelser af Nykøbing by.

   

  Program for indvielsen:

  Indvielsestale ved borgmester John Brædder

  Elever fra Sophieskolen planter egetræer.

  Pølsevogn på p-plads ved kolonihaveforeningen Åhaverne.

   

  Adresse: Åhaven, 4800 Nykøbing F.

   

  Fakta om Åhave Sø:

  Tingsted Å snor sig på midt Falster og løbet igennem Nykøbing By ud i Guldborgsund. Men med de stigende regnmængder, der forventes at falde i fremtiden, vil åen få svært ved at følge med. Derfor får åen nu en hjælpende hånd, så den ikke går over sine bredder.  

   

  Åhave sø virker således, at den er forbundet til Tingsted Å gennem en lille kanal. Når vandstanden bliver høj i åen, vil vandet løbe ind i søen. Når vandstanden så falder i åen, løber vandet ud af søen igen. Vandet har således været ”parkeret” i Åhave sø.

   

  Når Åhave Sø er fyldt helt op, ville søen kunne aflaste Tingsted å for 24.000 kubikmeter.

   

  Ud over at fungere som en klimasø, er søen samtidig centrum i et nyt grønt-og rekreativt område, hvor der er plads til at både plante- og dyreliv kan udvikle sig af sig selv. Det forventes at især aborre vil kolonisere søen, sammen med en masse vandløbsinsekter og forskellige vandplanter.

   

  I den nordlige del at området, hvor det overskydende jord fra udgravningen ligger, vil der blive etableret en BMX-bane. Designet til banen er så småt ved at være på plads og banen forventes at være færdig til sommer.