Skip to main content

Udvalg forstærker succesfuld nytteindsats

Beskæftigelsesudvalget og Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune har godkendt en udvidelse af Grønnere Guldborgsund, der indtil videre har forbedret kommunens økonomi med over to millioner kroner og samtidig har forskønnet kommunen. Nytteindsatsen udvides nu fra 50 til 75 borgere og forlænges til 15. marts 2023.

15. dec 2020

Indhold

  Nytteindsatsen Grønnere Guldborgsund, hvor kontanthjælpsmodtagere for deres ydelse løser samfundsnyttige og meningsfulde opgaver, har været en så stor succes, at Beskæftigelsesudvalget og Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune nu har besluttet at forstærke ordningen. Grønnere Guldborgsund udvides fra 50 til 75 borgere og forlænges til 15. marts 2023.

  Grønnere Guldborgsund løser kun arbejdsopgaver, som afdelingen for teknik og miljø ellers ikke ville kunne løse. For eksempel opsamling af affald på strande og veje, beskæring og oprydning af gadekær og rydning af beplantning.

  Nytteindsatsen blev startet 1. april 2019, og efter halvandet år har 183 borgere været en del af ordningen. 76 kontanthjælpsmodtagere er kommet væk fra offentlig forsørgelse, fordi de enten er kommet i job, uddannelse eller er blevet selvforsørgende på anden vis.

  Ole. K. Larsen, formand for beskæftigelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, har svært ved at få armene ned.

  - Resultaterne viser tydeligt, at en stor del af vores kontanthjælpsmodtagere bliver selvforsørgende. Det er både en gevinst for vores borgeres livskvalitet og for kommunens økonomi, og samtidig oplever borgerne i landdistrikterne, at deres lokalområder forskønnes. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi nu har udvidet og forlænget Grønnere Guldborgsund, og jeg er overbevist om, at vi kommer til at se flere positive resultater, når vi evaluerer på ordningen. Allerede nu er indsatsen en god investering for kommunen, og på sigt forventes det at blive en endnu bedre investering, siger Ole K. Larsen.

  Evalueringen af nytteindsatsen viser, at der fra april 2019 til marts 2020 har været besparelser for cirka fire mio. kroner. Heraf er cirka 3,4 mio. kroner sparet på at få kommunens borgere til at blive selvforsørgende, og cirka 0,6 mio. kroner er sparet på ulovligt fravær.

  Udvidelsen af nytteindsatsen vil årligt koste 775.000 kroner. De samlede årlige udgifter vil herefter være på 2,325 mio. kroner.

  Stor nytte for alle

  Peter Bring-Larsen, formand for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune, glæder sig også over, at nytteindsatsen forstærkes.

  - Grønnere Guldborgsund er en udpræget succeshistorie, og det er derfor rigtig glædeligt, at vi har fået lov til at udvide og forlænge ordningen, så endnu flere af vores kontanthjælpsmodtagere får mulighed for at blive en del af indsatsen. Det skaber ikke kun stor nytte for den enkelte borger og for kommunens økonomi, men også rundt om i hele vores kommune er der stor nytte. Gadekær er blevet renset op til stor glæde for vores landsbyer, affald er samlet op langs med vores strande og veje og vores mindesten er blevet vasket og malet op. Dette er blot et lille udpluk af de positive forandringer, som Grønnere Guldborgsund er med til at skabe i hverdagen, siger Peter Bring-Larsen.

  Nytteindsatsen er et samarbejde mellem Jobcenter Guldborgsund og Center for Teknik og Miljø.

  Fakta om nytteindsatsen

  Grønnere Guldborgsund er organiseret som en særlig enhed, som er styret af en leder og to medarbejdere, der koordinerer det daglige arbejde. Det forventes, at der skal ansættes 1-2 medarbejdere mere på fuldtid, nu hvor ordningen er blevet udvidet.

  En borger skæres i ydelse ved ulovligt fravær. Jobsamtaler eller lægebesøg er lovligt fravær.

  Borgerne har i gennemsnit været tilknyttet nytteindsatsen i 9,3 uger.

  Målgruppen for nytteindsatsen er primært jobparate kontanthjælpsmodtagere. Denne gruppe udgør langt størstedelen af de borgere (140 ud af 183), der har været tilknyttet Grønnere Guldborgsund.

  For yderligere information kontakt: 

  Ole K. Larsen, formand for Beskæftigelsesudvalget: 25 18 03 98

  Peter Bring-Larsen, formand for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget: 25 18 00 02

  Emil Andersen, kommunikationskonsulent i Guldborgsund Kommune: 25 18 01 73