Dit første kørekort
Her kan du læse mere om hvad du skal være opmærksom på første gang du skal have kørekort.
Kørekort til bil
For at tage kørekort til bil skal du opfylde en række krav om bl.a. alder og helbred
Tager du kørekort til bil som 18-årig, kan du tidligst starte på din køreuddannelse, når du er fyldt 17 år og 9 måneder, og du kan tidligst få udstedt dit kørekort, når du er fyldt 18 år.
Med et kørekort til kategori B må du køre personbil og varebil.
For at tage kørekort til bil skal du gøre 5 ting:
- Tilmeld dig en køreskole.
- Udfyld ansøgningen om kørekort sammen med din kørelærer.
- Gennemfør din køreundervisning.
- Gennemfør et kursus i færdselsrelateret førstehjælp.
- Bestå din køreprøve.
Udfyldningen af ansøgningen om kørekort foregår normalt sammen med din kørelærer. Ansøgningen udfyldes i selvbetjeningsløsningen i Køreprøvebooking, der er en online platform for køreelever, kørelærere og borgerservice. Alternativt kan ansøgningsblanketten hentes på Færdselsstyrelsens hjemmeside og udfyldes på papir.
- Gå til Køreprøvebookings selvbetjening
- Hent blanketten til ansøgning om kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Kørekort til bil som 17-årig
I Danmark kan du vælge at tage kørekort til bil, kategori B, når du er 17 år eller 18 år og derover. Tager du kørekort til bil som 17-årig, er der nogle særlige betingelser, som du skal opfylde, fx skal du køre med en ledsager i bilen, indtil du fylder 18 år.
Når du har bestået din køreprøve, får du et midlertidigt kørekort på et stykke papir, som du må køre med i Norden (Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island), indtil du modtager dit nye kørekort.
Du vælger selv, om du ønsker at afhente dit kørekort i borgerservice eller modtage dit nye kørekort med posten. Det tager normalt 1-2 uger fra borgerservice bestiller dit kørekort, til det lander i din postkasse. Husk at tjekke, at dit fulde navn står på postkassen, ellers vil dit kørekort ikke blive afleveret på din adresse, men i stedet blive sendt til borgerservice, der hvor du bor, hvilket betyder forlænget leveringstid.
I de fleste tilfælde er det din kørelærer, der indleverer din ansøgning om kørekort i borgerservice. Det er borgerservice, der opkræver betaling for din køreprøve.
5 ting, borgerservice skal bruge:
- Ansøgning om kørekort
- Kørekortfoto. Flere kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto i borgerservice mod betaling. Husk at bestille tid.
- ID. ID er som udgangspunkt et gyldigt pas eller et tidligere udstedt kørekort. Hvis du ikke har et gyldigt pas eller tidligere udstedt kørekort skal du medbringe andet egnet legitimation fx navneattest eller sundhedskort samt billedlegitimation fx studiekort.
- Lægeattest
- Førstehjælpsbevis. Borgerservice kan se dit færdselsrelaterede førstehjælpsbevis i Kørebooking. Kørebooking er en onlineplatform for køreelever, kørelærere og borgerservice. Dit førstehjælpsbevis må højst være 1 år gammelt, når det uploades i Køreprøvebooking, og kurset skal senest være gennemført ved tilmelding til den praktiske prøve.
I nogle tilfælde skal borgerservice også se:
- Opholdstilladelse eller opholdsbevis, hvis du ikke er dansk statsborger.
- Dokumentation for sædvanlig bopæl. Sædvanlig bopæl er det sted, hvor du sædvanligvis opholder dig i forbindelse med studie, job eller det sted, som du har en personlig tilknytning til fx i forbindelse med familie. Der er borgerservice, der vurderer om du har sædvanlig bopæl i Danmark.
- Læs mere om sædvanlig bopæl på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Du kan enten udfylde din ansøgning om kørekort digitalt i Køreprøvebooking eller downloade og printe blanketten fra Færdselsstyrelsens hjemmeside:
Du skal bruge en lægeattest, hvis:
- du ansøger om kørekort til en ny kategori (med undtagelse af lille knallert, her skal du ikke bruge en lægeattest).
- hvis du fornyr dit kørekort, som tidligere har været udstedt med en tidsbegrænsning af helbredsmæssige årsager.
- hvis du fornyr dit kørekort til en lastbilkategori, buskategori eller erhvervsmæssig personbefordring.
4 vigtige ting om din lægeattest:
- Du skal selv sørge for at få en lægeattest, hvis der er krav om lægeattest i netop din kørekortsag
- Det er som udgangspunkt din almene praktiserende læge, der skal lave din lægeattest. Hvis en speciallæge laver lægeattesten, skal der være en begrundelse.
- Din læge opkræver gebyret for din lægeattest.
- Lægeattesten må ikke være mere end 6 måneder gammel, når du indleverer ansøgningen om kørekort til borgerservice, og lægeattesten må ikke være mere end 1 år og 9 måneder gammel, når du får udstedt kørekortet.
Du skal selv sørge for et foto til dit nye kørekort. Flere kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto i borgerservice mod betaling. Husk at bestille tid.
Der er specielle krav til det fotografi, der skal bruges i dit kørekort:
- Det skal være af god kvalitet, holdbart, egnet til indscanning og uden stempler eller andre skader.
- Det skal ligne dig.
- Det skal have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden.
- Det skal tages lige forfra og vise dit ansigt uden hovedbeklædning og det øverste af skuldrene.
- Ansigtet skal være jævnt belyst.
- Begge øjne skal være helt synlige, og blikket skal være rettet mod kameraet.
- Hovedbeklædning må kun bæres, hvis ansøger anmoder om det af religiøse grunde. Hvis der gives tilladelse, skal pandeparti, kindben og hage være tydelige. Den synlige del af ansigtet skal være jævnt belyst, og begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet.
- Munden skal være lukket.
- Briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser.
- Baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.
- Køreprøve og udstedelse af kørekort til bil koster 1.200 kr. (2025)
Hvis det er muligt at klage over en afgørelse, som Færdselsstyrelsen eller kommunen har truffet i din kørekortsag, vil det stå i afgørelsens klagevejledning. I første omgang har du mulighed for at klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen i netop din sag. Myndigheden vil på baggrund af din klage revurdere afgørelsen. I nogle tilfælde vil din klage herefter bliver behandlet af myndighedens klageinstans.
Du kan begynde at tage kørekort til almindelig bil, når du er fyldt 16 år og 9 måneder, og du kan tidligst få udstedt dit kørekort når du er fyldt 17 år.
Når du tager kørekort som 17-årig er der særlige regler du skal opfylde for at få kørekortet.
Det er i kommunens borgerservice eller hos en kørelærer du skal henvende dig, når du skal ansøge om at få kørekortet. Dine forældre skal give samtykke til, at du kan få kørekort til kategori B (bil, lille knallert og traktor- og motorredskab). Du skal derfor aflevere en underskrevet samtykkeerklæring fra dine forældre, når du indleverer ansøgningen.
Du skal foruden en samtykkeerklæring medbringe følgende når du indgiver en ansøgning om kørekort:
- et vellignende foto. Du skal medbringe et. Nogle kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto i borgerservice mod betaling.
- pas eller anden legitimation
- en lægeattest
- et kursusbevis for færdselsrelateret førstehjælp (dog kun hvis det er første gang du skal have kørekort)
Husk at bestille tid i borgerservice.
Kommunen vil efterfølgende vurdere om betingelserne for udstedelse af kørekort er opfyldt, beramme køreprøver og opkræve betaling.
Prisen for køreprøve og teoriprøve er 1.200 kr. (2025). Gebyret dækker både den teoretiske og den praktiske køreprøve. Hvis du ikke består enten den teoretiske eller den praktiske prøve første gang, skal der betales et nyt gebyr ved berammelsen af en ny køreprøve.
Når du får kørekort som 17-årig, vil dit kørekort få påført kode 141. Koden betyder, at du frem til du fylder 18 år kun må køre bil på særlige vilkår:
- Du må kun køre bil, hvis du har en ledsager i bilen.
- Ledsageren skal opfylde nogle specifikke krav, som du kan læse mere om på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.
- Du må kun køre bil i Danmark.
- Du må kun køre almindelig bil, lille knallert og traktor- og motorredskab.
- De øvrige køretøjer i kategori B vil du først kunne køre, når du fylder henholdsvis 18 år (stor knallert) og 24 år (trehjulede motorcykler og trehjulede biler med en motoreffekt over 15 kW)
Dit kørekort til kategori B bliver først et fuldt gyldigt EU-kørekort til almindelig bil, når du fylder 18 år. Af samme årsag, kan du eksempelvis heller ikke påbegynde køreuddannelsen til lastbil før du er fyldt 18 år, da du skal være indehaver af et gyldigt EU-kørekort til kategori B, før end du kan begynde disse køreuddannelser.
Over en kørelærer
Hvis du vil klage over en kørelærer, skal du henvende dig til Dansk
Kørelærer-Union. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle kørelærere,
der er medlem.
Over køreundervisning
Hvis du vil klage over køreundervisning eller en kørelærer, der ikke er
medlem af Dansk Kørelærer-Union, skal du henvende dig til Ankenævnet for
køreundervisning.
Over teoriprøve eller praktisk prøve
Du kan klage over dit prøveresultat til Færdselsstyrelsen. Færdselsstyrelsen skal have modtaget din klage inden 4 uger efter afgørelsen.
Over begrænsninger i gyldigheden af dit kørekort
Der vil normalvis fremgå en klagevejledning af Færdselsstyrelsens eller kommunens afgørelse i din kørekortsag. I første omgang har du mulighed for at klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen i netop din sag.
Værd at vide
Du kan få taget billede hos os - det koster 135 kr.
Betaling skal ske ved bestilling.
Klik her for at se priserne på Færdselsstyrelsens hjemmeside (åbner i et nyt vindue)
Kørekort
Borgerservice
Telefontider
Mandag-onsdag kl. 9-12 og kl. 12.30-15.
Torsdag kl. 9-12 og 12.30-17.
Fredag kl. 9-12
Drejer din henvendelse om tidsbestilling til kørekort skal du ringe 54 73 11 54.
Øvrige henvendelser:
Telefon: 54 73 25 76