Gå til hovedindhold

Kunst

Kunst for alle i Guldborgsund Kommune.

Fuglsang Kunstmuseum set indefra og ud gennem vinduet med farverig kunst på begge vægge og en person sidder og kigger ud

Indhold

    Er du til kunsthistoriske særudstillinger? Arbejder du selv med kunsten på hobbyplan?
    Har du et barn med kreative interesser – eller et ægte kunstnerisk talent? Har du lyst til at søsætte et kunstnerisk projekt og mangler midler?
    Savner du information om et kunstværk i det offentlige rum? Eller er du bare almindeligt nysgerrig på hvad det egentlig er billedkunsten og dens udøvere kan?

    Så er der altid et sted at gå hen i Guldborgsund Kommune. For os er billedkunsten en vej til dannelse og til et bredere perspektiv og vi prioriterer derfor at give den plads. Læs mere nedenfor.

    Guldborgsund Kommune har en samdriftsaftale med Lolland Kommune om samdrift af det statsanerkendte museum Fuglsang Kunstmuseum.

    Fuglsang Kunstmuseum rummer dansk maleri, skulptur og kunst på papir fra ca. 1780 - 1980. I samlingerne findes de væsentligste kunstnere og strømninger i dansk kunsthistorie, heriblandt Jens Juel, P.C. Skovgaard, Kristian Zahrtmann, Skagensmalerne, Fynboerne, Vilhelm Lundstrøm, Jais Nielsen, Olaf Rude og Cobra samt konkret kunst. Foruden værker fra samlingen vises årligt 2-3 særudstillinger.

    Den prisbelønnede museumsbygning er tegnet af Tony Fretton og ligger naturskønt på det østligste Lolland i Guldborgsund Kommune.

    Den tidligere forpagterbolig til Fuglsang Herregård blev efter en gennemrenovering og ombygning i 2016 indviet som ’KUMUS’ – et center for musik og kunst på Lolland-Falster.
    De ydre rammer står næsten som oprindeligt opført for 150 år siden, men huset indeholder nye funktioner. Fuglsang Kunstmuseum og Ensemble Storstrøm er de daglige og centrale aktører, men der er også plads til mange andre kulturelle aktiviteter i samspil med stedets kunst, natur og kulturhistorie.
    KUMUS huser bl.a. en topmoderne koncertsal, der anvendes til mange kulturelle formål som musik, teater, foredrag, konferencer.
    I den modsatte ende af bygningen er der indrettet lokaler til Fuglsang Kunstmuseums børneformidling med forskellige værksteder, udstillingsarealer og en tilhørende gammel have.

    Klik her for at læse mere om Fuglsang Kunstmuseum og KUMUS (nyt vindue)

    Guldborgsund Kommune har fokus på den professionelle billedkunst, og derfor blev der i 2009 nedsat et kommunalt billedkunstråd.

    ”Guldborgsund Billedkunstråd er dannet med det formål at kvalificere og målrette borgernes møde med den professionelle billedkunst og gøre den nærværende i hverdagen.” jf. gældende vedtægter § 1.

    Rådet arbejder både med igangsættelse af egne initiativer, faglig sparring og uddeling af midler til den professionelle kunst via Kunstpuljen Guldborgsund.

    Link til Kunstpuljen (åbner i nyt vindue)

    Støtten fra Guldborgsund Kommune suppleres årligt med et grundtilskud fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

    Guldborgsund Billedkunstråd afholder for eksempel netværkstræf for professionelle billedkunstnere på Lolland-Falster, samarbejder regionalt med billedkunstråd fra Faxe og Vordingborg, engagerer sig i udvikling af kunstfestivaler og konkurrencer mv.

    Guldborgsund Billedkunstråd har sin egen hjemmeside www.guldborgsund-kunst.dk (åbner i nyt vindue) samt en Facebookside.

    Vandtårnet er et vartegn for Nykøbing Falster. Vandtårnet præsenterer ofte kunstudstillinger på de i alt 7 etager, og både kunstnere, kunstnerfællesskaber og -sammenslutninger kan søge om en udstillingsperiode.

    I 2008 overtog produktionsskolen MultiCenter Syd driften af Vandtårnet og har siden stået for en total modernisering af tårnet, der i dag står som Nykøbing Falsters nye kunst- og kultursted med et kunstudstillinger, kulturelle arrangementer samt stemningsfyldt og kreativt cafémiljø. Desuden undervises produktionsskolens elever i samtidskunst og mere klassiske discipliner inden for kunstarterne, ligesom de under et uddannelsesforløb kan udvikle deres kunstneriske talent. 

    Vandtårnet er bygget i 1908 af Arkitekt Einar Ambt og var Danmarks første jernbetonbyggeri af den størrelse.

    Hvert år den 2. weekend i august invitere lokale kunstnere gæster inden for i forbindelse med arrangementet Åbne Atelierdøre. Her er der mulighed for at se, hvad kunstnere og kunsthåndværkere i Guldborgsund kommune skaber på deres atelierer og værksteder og få indblik i de komplicerede kunstneriske arbejdsprocesser.
    Åbne Atelierdøre Guldborgsund er en forening, og det er de lokale kunstnere selv, der står for arrangementet, dog med støtte fra Guldborgsund Kommune og andre skiftende sponsorer.

    Læs mere om Åbne Atelierdøre her (åbner i nyt vindue)

    Guldborgsund Kommune ejer selv Marinestationen Gedser, der er indrettet til formidlings- og foreningshus målrettet temaerne, geologi, natur, kulturhistorie og kunst.

    Marinestationen er beliggende på Danmarks sydligste punkt, Gedser Odde og er bestemt et besøg værd. Marinestationen er en mandskabsbygning fra det tidligere militæranlæg, som blev renoveret og ombygget i 2012.

    Læs mere om Gedser Marinestation her (åbner i nyt vindue)

    Kontakt

    Center for Borger & Branding

    Telefon: 54 73 10 00

    Send Digital Post (kræver MitID)