Gå til hovedindhold

Sygesikring og læge

Her kan du foretage valg af egen læge, bestille sygesikringsbevis, bestille sundhedskort m.m. Du skal bruge NemID.

Dekorativt billede

Indhold

  For at undgå, at have mange mennesker samlet samme sted, skal du bestille tid, inden du møder op i Borgerservice.

  Du skal bestille nyt sundhedskort digitalt via borger.dk

  Du kan også bestille et nyt sundhedskort til dit hjemmeboende barn, indtil det fylder 18 år.

  Er du over 15 år, kan du selv bestille et nyt sundhedskort. Det kræver, du har NemID.

  Et nyt sundhedskort koster et gebyr på 220 kr. (2023)

  I forbindelse med flytning får du automatisk tilsendt et nyt gratis sundhedskort inden for 2-3 uger.

  Du får dit nye sundhedskort med posten 2-3 uger efter du har bestilt det.

  Får du ikke dit sundhedskort med posten inden for tre uger, skal du kontakte Guldborgsund Kommune senest 3 måneder, fra dit sundhedskort er bestilt. Så undgår du at skulle betale for et nyt kort. Du kan ringe til os på tlf.: 54731000

  Hvis du ikke kontakter os senest 3 måneder efter dit sundhedskort er bestilt, vil du blive opkrævet et gebyr på 215 kr. for et nyt sundhedskort.

  Det er gratis at skifte læge, hvis:

  - din nuværende læge lukker sin praksis

  - din nuværende læges praksis deles i flere

  - du skifter læge i forbindelse med en flytning

  - du bliver 15 år og ønsker at skifte læge

  Ellers koster det et gebyr på 220 kr. (2023) at skifte læge.

  Du skal skifte læge digitalt via borger.dk

  Det blå EU-sygesikringskort er et kort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. Du skal bruge det blå EU-sygesikringskort, når du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

  Kortet er gratis og er gyldigt i op til fem år. Hvis du skal bruge kortet til andet end ferie eller bor i udlandet kan gyldigheden være kortere. Det er vigtigt, at dit blå EU-sygesikringskort er gyldigt i hele den periode, du opholder dig i udlandet.

  Når du rejser til andre lande end ovennævnte, dækker hverken det gule eller blå kort. Hvis du ønsker at være dækket af en sygeforsikring under rejse til disse lande, bør du tegne en privat rejseforsikring hos dit forsikringsselskab.

  Sundhedskort-appen

  Den 1. juni 2021 lanceres Sundhedskort-appen som et frivilligt supplement til det fysiske sundhedskort. Med Sundhedskort-appen kan man som borger:

  • Dokumentere retten til at modtage offentlige sundhedsydelser i Danmark.
  • Anvende Sundhedskort-appen de steder, hvor man ellers plejer at bruge sit fysiske sundhedskort; fx på apoteket, hos lægen eller på hospitalet.

  Regler og rammer

  Sundhedskort-appen er et gyldigt sundhedskort på lige fod med det fysiske sundhedskort. Sundhedsvæsenet har derfor pligt til at modtage borgere, som kun har Sundhedskort-appen med. Sundhedskort-appen ændrer ikke ved de eksisterende regler for udstedelse af nyt sundhedskort. Som bruger af Sundhedskort-appen vil borgeren fortsat modtage et nyt sundhedskort med posten ved flytning, lægeskift og lignende, ligesom borgeren fortsat kan bestille et nyt fysisk sundhedskort på borger.dk. Borgerens oplysninger bliver automatisk opdateret i Sundhedskort-appen, hvis borgeren fx skifter adresse, læge eller får nyt efternavn. For at kunne oprette sit sundhedskort i Sundhedskort-appen skal borgeren:

  1. have bopæl i Danmark
  2. have NemID
  3. være i sikringsgruppe 1 eller 2.

  Anvendelse af Sundhedskort-appen I en overgangsperiode, efter lancering af Sundhedskort-appen, vil der være sundhedsaktører (læger, apoteker mv.), som har udstyr, der ikke kan scanne stregkoden i Sundhedskort-appen. Derfor er det en god idé, at borgeren medbringer det fysiske sundhedskort, hvis borgeren er i tvivl, om aflæseren hos fx lægen kan aflæse sundhedskortet via appen.

  Sundhedskort-app

  Kontakt

  Center for Borger og Branding

  Borgerservice

  Kongensgade 43 4800 Nykøbing F

  Telefon: 54 73 10 00