Gå til hovedindhold

Grøn trepart

Med den grønne trepart er der lagt op til den største forandring af det danske landskab i nyere tid. Nogle landbrugsarealer skal gøres våde, tilplantes med skov eller udtages af produktion. Andre landbrugsarealer skal fortsat dyrkes.

Indhold

    Målsætningen er at reducere kvælstofudledning til kystvandene, nedbringe drivhusgasemissioner, beskytte drikkevandet, skabe mere natur og øge biodiversiteten. Sideløbende skal robuste dyrkningsarealer beskyttes bedre til fremtidens fødevareproduktion.

    Kommunerne har fået en central rolle i den grønne trepart. Guldborgsund Kommune skal som en del af de lokale treparter udarbejde en arealomlægningsplan. Planen skal vise, hvor man i de kommende år skal etablere vådområder og minivådområder, udtage lavbundsarealer, ekstensivere, rejse skov samt opnå større sammenfattende naturområder.

    Grøn Trepart-aftalen

    I november 2024 blev der indgået en bred politisk aftale kaldet Grøn Trepart. Formålet med aftalen er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænke klimabelastningen, beskytte drikkevandet, skabe mere natur og styrke biodiversiteten.

    Aftalens overordnede målsætninger på landsplan er følgende:

    • Reducere kvælstofudledningen med aktuelt 13.780 ton
    • Udtage 140.000 ha kulstofholdige lavbundsjorder
    • Plante 250.000 hektar ny skov, heraf 100.000 hektar urørt skov
    • Et mål om 20 procent beskyttet natur i 2030 og syv nye naturnationalparker
    • Klimaafgift på landbruget.

    Den grønne trepart består af regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Kommunernes Landsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal og Dansk Industri.

    De lokale grønne treparter

    Der er nedsat i alt 23 lokale treparter, der bygger på de eksisterende vandoplandsstyregrupper (VOS). Det er de lokale grønne treparters ansvar at planlægge og implementere arealomlægningen, hvilket skal resultere i 23 omlægningsplaner inden udgangen af 2025. En omlægningsplan er et katalog med egnede projekter, som skal indfri det nationalt udmeldte kvælstofindsatsbehov, samt målet om udtagning af kulstofholdig lavbundsjord og skovrejsning.

    Hver lokale trepart indeholder:

    • 1-2 repræsentanter for hver af kommunerne i oplandet
    • 1-2 repræsentanter for lokale landbrugsorganisationer
    • 1-2 repræsentanter for lokale naturorganisationer
    • 1 repræsentant fra Naturstyrelsen.

    Guldborgsund Kommune er med i to lokale treparter: Smålandsfarvandet og Østersøen.

    Her kan du læse mere om arbejdet i de to lokale grønne treparter: Lokale Treparter for Østersøen, Smålandsfarvandet og Bornholm | Næstved Kommune.

    Har du spørgsmål til grøn trepart

    Har du brug for dialog om grøn trepart, herunder at drøfte muligheder for at deltage i projektet, så kan du kontakte en udtagningskonsulent eller kommunens medarbejdere. Bemærk at udtagningskonsulenterne tilbyder gratis rådgivning. 

    Hvis du har arealer, du gerne vil foreslå til et eventuelt projekt, så kan du se, om de eventuelt er egnet via hjemmesiden MARS.

    Som lodsejer kan du også finde oplysninger hos den lokale landbrugsorganisation www.vkst.dk