FEAST har til formål at gøre det tilgængeligt for alle i Europa at spise en velsmagende, sund og mere bæredygtig kost.
Indhold
Om FEAST
FEAST er et projekt, der sigter mod at støtte europæiske fødevaresystemer i at bevæge sig væk fra de nuværende ‘Lose-Lose-Lose-Win’ systemer, hvor kun store fødevarevirksomheder drager fordel på bekostning af miljøet, sundheden og den offentlige sektor.
FEAST er et 5-årigt forsknings- og samarbejdsprojekt med 32 partnere fra 15 europæiske lande, som i perioden 2022-2027 skal arbejde med at:
Identificere, forstå og måle faktorer og barrierer, der påvirker kostvaner hos forskellige befolkningsgrupper i Europa, med særlig fokus på børn, unge og udsatte grupper.
Samarbejde om udvikling af innovative værktøjer, strategier og interventioner, som fremmer sunde kostvalg.
Styrke individers muligheder for at leve sundere liv ved hjælp af evidensbaserede strategier, værktøjer og interventioner.
Fremme implementering af fødevare- og sundhedspolitikker for at accelerere overgangen til mere bæredygtige fødevaresystemer.
Hvad går projektet ud på:
FEAST har til formål at gøre det tilgængeligt for alle i Europa at spise en velsmagende, sund og mere bæredygtig kost. Projektet anvendes under Farm2Fork strategien, som er en del af EU's grønne pagt, der har til formål at understøtte et klimaneutralt EU inden 2050.
FEAST har til formål at understøtte udvikling af bæredygtige fødevaresystemer og sunde kostvaner blandt borgerne i EU. Projektet fremmer forskning og innovation ved at samle forskellige discipliner og understøtte fødevareaktørernes adfærd.
Overgangen skal være retfærdig og lige, så alle borgere kan drage fordel af sundere og bæredygtigt producerede kostvaner.
FEAST vil arbejde mod at skabe ‘Win-Win-Win-Win’ fødevaresystemer i Europa over de næste fem år.
FEAST har desuden 12 Living Labs, der arbejder med forskellige indsatser rundt omkring i hele Europa.
Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune blev i 2022 inviteret med i Horizon Europe-projektet FEAST.
Guldborgsund Kommune deltager som 'Living Lab' i et projekt, som afprøver metoder til at styrke børn og unges kost og madvaner i en sundere og mere bæredygtig retning. Samarbejdet med lokale partnere har til formål at understøtte strukturel forebyggelse, sundhedsfremme og trivsel.
Guldborgsund Living Lab har tæt samarbejde med afdeling for Folkesundhed, Center for Børn og Læring, Center for Teknik og Miljø, Fælleskøkkenet i Sakskøbing, Sakskøbing Madskole, CELF, RUC og en række andre interessenter.
På baggrund af undersøgelser om børn og unges liv samt den regionale sundhedsprofil, blev det besluttet at bruge FEAST til at undersøge muligheder for skolemad i Guldborgsund og dermed koble kommunen med den nationale koalition af partnere, der arbejder for at introducere skolemad på nationalt niveau i Danmark.
Guldborgsund Kommune indgår i projektet med et fuldfinansieret budget på 1,5 mio. kr. og har status som et Living Lab, hvor konkrete indsatser kan afprøves og evalueres.
Informationer om FEAST
FEAST har til formål at gøre det tilgængeligt for alle i Europa at spise en velsmagende, sund og mere bæredygtig kost.
Projektet løber fra 2022 til 2027.
FEAST har et samlet budget på ca. 87.9 mio. kr.
Guldborgsund Kommune bidrager med et budget på ca. 1.5 mio. kr.
De har 32 partnere fra 15 europæiske lande.
Projektet har 12 Living labs, og det ene ligger i Guldborgsund Kommune.
FEAST
Du kan læse mere om FEAST på engelsk inde på FEAST hjemmesiden ved at klikke på knappen herunder.