Lokalplaner
Lokalplanen er grundstenen i det danske plansystem
Lokalplanen er den konkrete og detaljerede plan for et bestemt område i kommunen.
Byrådet har - med enkelte undtagelser - altid ret til at udarbejde en lokalplan for et hvilket som helst område inden for kommunens grænser.
Byrådet har pligt til at udarbejde en lokalplan før der gennemføres et projekt, der vil give væsentlige ændringer i det bestående miljø. Der er ikke nogen fast definition af hvad en væsentlig ændring er, og hvorvidt der skal udarbejdes en lokalplan afhænger af en konkret vurdering.
Lokalplanen må ikke stride mod kommuneplanen. Er der modstrid, skal kommuneplanen ændres med et tillæg, hvis lokalplanen ønskes gennemført.
Lokalplaners indhold
Lokalplanen fastlægger hvordan et område skal anvendes, og den fastlægger omfang, udformning og placering af bebyggelse, veje, friarealer m.m. Lokalplanen kan også regulere et enkelt tema, fx skilte og facader.
Bestemmelser i lokalplaner kan normalt ikke tilsidesætte regler i anden lovgivning.
Lokalplanen er bindende for den enkelte grundejer, men omhandler kun fremtidige forhold og giver ikke grundejerne handlepligt.
Ændring af lokalplaner
En eksisterende lokalplan kan kun ændres ved en ny lokalplan, medmindre ejendommen skal føres tilbage til jordbrugsformål eller naturområde, så kan planlægningen helt ophæves.
Offentlig debat
Formålet med lokalplanlægningen er desuden at give kommunens borgere kendskab til og mulighed for at øve indflydelse på planlægningen. Et forslag til en ny lokalplan skal derfor fremlægges i offentlig høring i mindst 2-8 uger, inden Byrådet kan vedtage planen endeligt. Den endelige lokalplan skal også offentliggøres.
Dispensationer
Byrådet kan dispensere fra bestemmelserne i en lokalplan, hvis dispensationen ikke strider mod principperne i planen. Anvendelses- og formålsbestemmelserne i lokalplanen er eksempler på principperne i planen. Dispensation kan som hovedregel kun meddeles efter forudgående orientering af naboer m.fl. Der kan klages over kommunens beslutning om at give dispensation, se under klagevejledning.
Hvor lang tid tager det at lave en lokalplan?
Fra at det besluttes, at der skal laves en lokalplan og til den kan vedtages endeligt af Byrådet, går der normalt 10 måneder.
Spørgsmål om lokalplaner kan rettes til
Sissel Mia Behrsin Bjørndal
Direkte telefon 54 73 20 80
Mail smbb@guldborgsund.dk
Dennis Grønbæk Christensen
Direkte telefon 54 73 19 69
Mail dgc@guldborgsund.dk
Hjælp os med at passe på dine personfølsomme oplysninger. Hvis du sender cpr-nummer eller andre følsomme oplysninger, så brug Digital Post. Denne mail er ikke Digital Post.
Kontakt
Center for Teknik & Miljø