Udtale
Er du interesseret i at vide mere, hvad du selv kan gøre, hvis dit barn har svært ved at udtale bestemte lyde?
Udtalevanskeligheder er en almindelig sproglig udfordring hos børn og kan variere fra små forvekslinger af lyde til mere gennemgribende talebesvær. Nogle børn har svært ved at udtale bestemte lyde, som for eksempel "r" eller "s", mens andre kan have problemer med hele ord eller sætningsstruktur.
Årsagerne kan være mange, herunder umoden taleudvikling, høreproblemer eller motoriske vanskeligheder i mundens muskler. Ofte løses mindre udtaleproblemer af sig selv, men hvis vanskelighederne vedvarer efter 4-5-årsalderen eller påvirker barnets kommunikation og trivsel, kan en tale-hørekonsulent hjælpe med målrettet træning. Tidlig indsats og legende øvelser kan styrke barnets udtale og selvtillid i kommunikationen.
Udtalevanskeligheder
/b]/dannes helt fremme i munden ved læberne og dannes ved, at vi holder lidt luft spærret inde i munden bag læberne. Når vi forsigtigt åbner læberne, så luften kan komme ud, opstår /b/.
Det er sjældent, at børn har problemer med at sige /b/, da denne lyd ikke kræver særlig meget motorisk .
/p/ dannes helt fremme i munden ved læberne ved, at vi holder luft spærret inde i munden bag læberne. Når vi lader den indespærrede luft komme ud med et pust, har vi p-lyden.
Når børn har vanskeligheder med at sige /p/, er det ofte fordi, pustet mangler. /p/ bliver til /b/, så "pil" bliver til /bil/. Lad barnet opleve, at man puster, når man siger /p/. Hold barnets hånd op foran munden og sige "puh".
/f/ dannes helt fremme i munden ved læberne. Fortænderne i overmunden skal bide let i underlæben. Når der pustes luft ud mellem fortænderne i overmunden og underlæben, dannes /f/, der kun kan høres som den luftstrøm, der passerer mellem tænderne og læben. Med et kraftigt pust kan /f/ bedst fornemmes.
Børn, der ikke kan sige /f/, erstatter ofte lyden med /b/, så "far" bliver til /bar/.
/s/ er en af de vigtigste danske sproglyde og indgår i mange sammenhænge. /s/ kan dannes på to forskellige måder.
• Tungespidsen presses op mod bagsiden af fortænderne i overmunden. Samtidig presses luft ud mellem tungespidsen og fortænderne. Der må ikke slippe luft ud på tungesiderne.
• Tungespidsen presses mod fortænderne i undermunden. Samtidig krummes tungeryggen, og der presses luft ud over tungeryggen i en hvislen. Der må ikke slippe luft ud på tungesiderne.
Børn, der har problemer med at sige /s/, har ofte haft perioder med hørenedsættelser. De har ikke kunnet høre præcist, hvordan andre har sagt /s/. Derfor udelader de enten /s/-lyden eller erstatter den med en anden lyd ofte /d/ eller /t/ Fx bliver "sød" til /tød/ eller /død/, og "sten" bliver til /den/.
/d/ dannes som et lille tungesmæld med tungespidsen mod området i overmunden lige bag indersiden af fortænderne. /d/ kan høres som et lille luftpust, når tungespidsen slipper området.
Børn, der har vanskeligheder med /d/, erstatter det sommetider med et /g/.
/t/ dannes med tungespidsen mod gummeranden i overmunden. /t/ dannes som et lille kortvarigt, hørbart luftpust mellem tungespidsen og gummeranden.
Børn, der har svært ved at sige /t/ i ren forlyd erstatter ofte /t/ med en slags /d/- eller /s/-lignende lyd.
/k/ dannes ved at lave et lukke med bagtungen op mod ganen i overmunden. /k/ fremkommer, når luftstrømmen fra lungerne pustes ud og passerer lukket mellem ganen og bagtungen. /k/ artikuleres samme sted som /g/, men /k/ dannes ved hjælp af et pust, hvor /g/ er uden pust.
Da /k/ dannes bag i munden, er det svært dels at vise og dels at se, hvordan lyden dannes. Det kan være en hjælp at få barnet til at kigge i et spejl og få det til at gabe højt og sige "kra, kra" som en krage. Dette er tungestillingen, når man skal sige /k/.
Det er almindeligt, at børn har vanskeligt ved at sige /k/. Ofte bliver /k/ erstattet af /t/, fordi barnet laver lukke med tungespidsen op mod ganen i stedet for bagtungen op mod ganen. Dette kan skyldes, at barnet har for slap tungemuskulatur og en tunge, som falder frem i munden.
Udtalefejlen bevirker, at barnet siger "to" i stedet for "ko".
/g/ dannes ved at lave et lukke med bagtungen op mod ganen i overmunden. /g/ fremkommer, når lukket åbnes. /g/ artikuleres samme sted som /k/, men /k/ dannes ved hjælp af et pust, hvor /g/ er uden pust.
Da /g/ dannes bag i munden, er det svært dels at vise og dels at se, hvordan lyden dannes. Det kan være en hjælp, at få barnet til at kigge i et spejl og få det til at gabe uden at holde sig for munden.
Et godt gab indebærer, at tungen krummes op mod ganen og tungespidsen presses ned bag fortænderne i undermunden. Dette er tungestillingen, når man skal sige /g/. Afslut gabet med at sige "gabe".
Det er almindeligt, at børn ofte erstatter /g/ erstattet af /d/, da barnet lukker med tungespidsen op mod ganen i stedet for at lukke med bagtungen.
/r/ dannes på flere forskellige måder, afhængigt af den sammenhæng lyden optræder i.
/r/ fremkommer, når vi laver ”støj” på udåndingen ved at gøre området for udåndingsluften snævert.
Et barn, der ikke kan sige /r/, udelader ofte /r/ helt, så "rød" bliver til /ød/ eller erstatter /r/ med /h/, så "rød" bliver til /hød/.
Hvis man har læsp kan det påvirke tydeligheden i udtalen og dermed forståeligheden.
"Læsp" er en artikulatorisk vanskelighed, hvor man har svært ved at udtale s-lyden korrekt. Det lyder ofte som en slags snøvlen eller hvislende lyd. Det mest almindelige er, at s-lyden bliver udtalt som en "th"-lyd (som i det engelske "think"). Dette kaldes mellemtandslæsp. Her kommer tungen frem mellem fortænderne.
Der findes også andre typer læsp: lateral/sidelæsp, hvor lyden siver ud af siderne på tungen. Ved dental læsp rammer tungen rammer tænderne for meget, hvilket ændrer s-lyden. Ved palatalt læsp placeres tungen for højt mod ganen (som det tyske "ch" i "ich").
Læsp opstår ofte i barndommen, og nogle vokser fra det, mens andre kan få gavn af hjælp fra en tale-hørekonsulent. Årsagerne til læsp kan både være fysisk og vanemæssige:
- Forkert placering af tungen: Den mest almindelige årsag er, at tungen bliver placeret forkert i munden, når man siger s-lyden. Det kan være en vane, som barnet har tilegnet sig, og som ikke er blevet korrigeret.
- Fysiske forhold som f.eks. tandstilling: Store mellemrum mellem fortænderne (fx ved tab af mælketænder) eller overbid kan gøre det sværere at danne en skarp s-lyd.
- Efterligning og vaner: Børn lærer meget gennem imitation, så hvis de hører nogen læspe (fx et andet barn eller voksen), kan de komme til at efterligne det – og så bliver det en vane.
- Hørenedsættelse: Hvis et barn har svært ved at høre forskellen på s- og th-lyde, kan det påvirke, hvordan de lærer at udtale dem.
- Flersprogethed: Børn, der vokser op med flere sprog, kan nogle gange blande udtalemønstre – dog er det oftest midlertidigt og ret normalt.
Hvad kan man gøre?
Ofte vil barnet vokse fra sin læsp. Dette kan bl.a. ske i forbindelse med tandudskiftning i 5-7 års alderen.
Hvis læspen fortsætter, kan det anbefales at tale med en tale-hørekonsulent. Der findes dog ikke noget entydigt svar på, hvornår man bør undervise og om man bør undervise. Tale-hørekonsulenten kan selvsagt ikke lave om på tandstilling, barnets hørelse eller andre fysiologiske ting. Tale-hørekonsulenten kan hjælpe barnet med at få fokus på tungens bevægelse og funktion. Det er dog en proces, som kræver, at barnet er bevidst om, at han/hun læsper og selv er villig til at ville arbejde med at ændre dette. Derfor er barnets motivation en meget vigtig faktor.
Hvad tilbyder tale-hørekonsulenterne?
Vi tilbyder sparring for dagtilbud og skoler i Guldborgsund Kommune samt rådgivning til forældre, børn og unge i alderen 0-17 år.
Pædagogisk Psykologisk Rådgivning
Telefontider
Mandag-torsdag kl. 8-15.30
Fredag kl. 8-12.30
Telefon: 54 73 29 50