Gå til hovedindhold

Flexbolig

Hvis du ejer en helårsbolig, som du ønsker at anvende som flexbolig, skal du ansøge os om at bruge helårshuset til fritidsformål.

Indhold

  En flexbolig er et helårshus, som ejeren har fået personlig tilladelse til at anvende som fritidsbolig. Ejeren kan desuden senere frit ændre husets status til helårsbolig igen.

  Når din ejendom er registreret som flexbolig, er der ingen bopælspligt. Det betyder, at du kan anvende boligen som et fritidshus, hvor du kan ”komme og gå”, som det passer dig.

  Familien fra byerne får nemmere ved at finde et fristed udenfor storbyen. Er du tiltrukket af højt til himlen og udsigt til mark, skov og vand, giver flexboligordningen mulighed for at købe en alternativ fritidsbolig.

  Er du tiltrukket af områder med vide rammer og masser af plads til at boltre sig på? Ønsker du muligheder for at udvikle dine kreative interesser og iværksættertrang med færre regler og restriktioner? Men er du bundet til storbyen i det daglige? Du kan udnytte denne nye mulighed for at erhverve et hjem nr. to.

  Flexboligen er en god måde at opleve livet udenfor storbyen på, inden du hiver teltpløkkene helt op. Hvis du overvejer at bosætte dig i købstæder eller landlige omgivelser, kan du få en forsmag på livet herude, uden at være tvunget til at sælge din gamle bolig med det samme.

  I modsætning til et egentligt fritidshus, kan du til enhver tid flytte permanent ind i huset, hvis du ejer en flexbolig. Du kan også anvende huset som fritidshus, mens du sætter det i stand og indretter det til senere helårsbeboelse.

  Det kan være en hensigtsmæssig løsning, hvis du senere vil nyde dit otium i landlige omgivelser, men endnu har en karriere, der skal passes.

  Fakta om flexbolig

  Helårsboligen bevarer sin formelle status, uanset at boligen i en periode benyttes som fritidsbolig. Boligen vil altid skulle opfylde kravene til helårsbeboelse. Man kan uden tilladelse efter boligreguleringsloven genoptage helårsbeboelsen.

  Der kan være områder, hvor det ikke er muligt at benytte boligen som flexbolig fordi ejendommen er omfattet af en lokalplan eller servitutbestemmelser som fastslår, at anvendelsen kun må være helårsbolig.

  Der er ikke mulighed for flexbolig i Nykøbing F inkl. Sundby, Nordbyen og i vores sommerhusområder samt i områder, der er omfattet af en lokalplan eller servitutbestemmelser som fastslår, at anvendelsen kun må være helårsbolig.

  I resten af kommunen er der mulighed for flexbolig. Personlig tilladelse uden tidsbegrænsning. Det vil sige indtil næste ejerskifte.

  Forhåndstilkendegivelse og flexboligtilladelse

  Vi har to forskellige tilladelser - en forhåndstilkendegivelse og en flexboligtilladelse.

  Forhåndstilkendegivelsen

  Forhåndstilkendegivelsen bruges normalt af ejendomsmæglere, når de har en ejendom til salg, hvor vi undersøger, om det er muligt at få flexbolig på en ejendom. 

  En forhåndstilkendegivelse kan også bruges af borgere, som ønsker at få undersøgt, om deres nuværende ejendom kan få flexboligtilladelse, hvis man skal flytte og ønsker at beholde sin oprindelige helårsbolig som flexbolig/fritidsbolig. 

  Det kan også være en interesseret køber til en ejendom, hvor pågældende ønsker at bruge ejendommen som flexbolig/fritidsbolig og har mulighed for at få denne forhåndstilkendegivelse inden huskøbet.

  Flexboligtilladelsen

  En flexboligtilladelse kan kun søges af ejere. Det vil sige, at kommende ejere ikke kan ansøge før, at de er ejere og har overtaget ejendommen. Hvis en ”ny ejer” før overtagelse har behov for et stykke papir på, om den ønskede ejendom kan få flexboligtilladelse, så søger man blot om en forhåndstilkendegivelse først og når man har fået nøglerne til huset, søger man om flexboligtilladelsen.

  Sådan ansøger du

  Send os en mail, hvor du oplyser 

  • dit navn,
  • din fødselsdato,
  • din nuværende bopælsadresse,
  • adressen på den bolig, som du ønsker flexboligtilladelse til.