Gå til hovedindhold

Program

Kulturnat i Nykøbing F - Mellem lys og mørke - fredag den 30. september kl. 16-22

Indhold

  Kom og oplev en aften fyldt med aktiviteter skabt af Guldborgsund Kommune, kommunens kulturaktører og Vores Nykøbing.

  Programmet til Kulturnatten er blevet til med støtte fra Guldborgsund Kommune, Guldborgsund Ungeråd, Vores Nykøbing, Kulturregion Storstrøm og Statens Kunstfond.

  Torvet, Nykøbing F

  Kl. 14-16 Kreativ Lab – Digital Soundscapes. Elever fra skoler i Guldborgsund har fået undervisning i at skabe deres egne elektroniske kompositioner, kun med bærbare computere og LaunchPad. Sammen med elever fra partner-skoler i Tyskland præsenterer de, som optakt til Kulturnatten, musikken LIVE på scenen på Torvet.

  Kl. 16:00 Åbningstale v. Ole K. Larsen, formand for Guldborgsund Kommunes Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalg.

  Kl. 16:15 Mød et udpluk af danserne fra Jules - Dedicated To Dance, der vil vise, hvad der er af muligheder på danseskolen, både for de mindste, de unge og de mere modne danseinteresserede.

  Kl. 16:30-17:30 Kreativ Lab - Digital Soundscapes. Elever fra skoler i Guldborgsund præsenterer sammen med elever fra partner-skoler i Tyskland egen elektronisk musik LIVE på scenen på Torvet.

  Kl. 16:30-18:30 Graffitikunstner Victor Roer inviterer til graffitiworkshop. Kom og lær hvordan du håndterer en spraycan, og hvordan du skaber flotte graffiti-designs. Victor har lavet et design, der passer til Kulturnattens tema, og du kan være med til at realisere det. Mød Victor på Torvet v. Dronningensgade – helt fra om formiddagen.

  Kl. 16-20 Find VUC Storstrøms orange farver på Torvet v. Vestensborg Allé. Hør bl.a. om dine muligheder for at få en gymnasial uddannelse på bare 2 år. Det er aldrig for sent at uddanne sig, og VUC kan opkvalificere dig til de fleste videregående uddannelser.

  Kl. 16-21 Kriminalforsorgens kampagnebil kommer på besøg. Oplev nogle af Danmarks fængsler med VR-udstyr, se en virkelighedstro fængselscelle, test dig selv som fængselsbetjent og mød vores dygtige medarbejdere. Bilen er parkeret ved Fitness World.

  Kl. 16-21 Mød Fuglsang Kunstmuseum og museets venner på den hvide stand i teltet på Torvet og hør vilde anekdoter om danmarkshistoriens mest betydningsfulde kvindelige billedhugger, Anne Marie Carl-Nielsen. Hvem var hun egentlig? Kom og få hele formidlingsprogrammet for børn og voksne til efterårets store skulpturudstilling på Fuglsang Kunstmuseum.

  Kl.16-21 Nysted Byhusforening og Biograf inviterer indenfor i teltet på Torvet. Foreningen har til huse i den gamle biograf i Nysteds centrum. Her vises film 3 dage om ugen i vinterhalvåret, og der afholdes koncerter i forskellige genrer med mulighed for at spise inden. På Kulturnatten trækker vi lod om gratis billetter til forestillinger den kommende sæson.

  Kl. 16-22 Kom og oplev den gigantiske lys-skulptur Blue Earth, bestående af 10.000 stykker genbrugsplastik. Værket er skabt i sommeren 2022 af kunstneren Maj D i samarbejde med genbrugsstationerne og lokale borgere i Odsherred samt 25 unge frivillige fra 15 forskellige lande. Med reference til den smeltende indlandsis og de deraf stigende vandstande peger værket på vores overforbrug af plastik som en af de skadeligste faktorer for vores klima og havmiljø.

  Kl. 17-19 Unge fra GrønSkole Nykatten viser dig fede måder at tænke bæredygtighed på! Kom og smag gratis på fremtiden i teltet på Torvet.

  Kl. 20-21 Hør bandet AKSGLÆDE, der bl.a. er kendt for nummeret ’Giv Lys Igen’. Syng og dans med.

  Kl. 21-ca. 22 Vi skaber lys i mørket med Silent Disco. Silent Disco disker op med to LIVE DJs, og du kan feste til to typer musik på ét dansegulv. Vi udleverer høretelefoner og du får musikken direkte ind i ørerne. Deltag i en farverig, legende og anderledes fest med plads til forskellighed.

  Byrummet

  Kl. 16-21 Teaterforeningen Guldborgsunds bestyrelse vil præsentere sæsonens teaterbrochure og tale med Kulturnattens gæster både om brochurens indhold og om teater i al almindelighed: – Går du i teatret; hvilken slags teater foretrækker du; er der noget, du savner? Mød foreningen i Østergågade ud for indgangen til Nykøbing F. Teater.

  Kl. 16-21 Tag telefonen i hånden og gå en tur rundt i Nykøbing med Nykøbings byquiz. Oplev hjørner af historien, du aldrig har hørt om før. Start: ved Turistinformationen i Færgestræde. Scan QR-koden.

  Kl. 16-21 Mød skaberne bag puzzlewalkspillet GoMystery, en slags Escape Room i det fri. I nattens anledning har de lavet en lille, særlig opgave, som udløser en rabatkode til en af de fire mysterieture på Lolland-Falster. Har du dét, der skal til? Duk op i teltet på Torvet og find ud af det.

  Kl. 16-22 TV-M parkerer tv-bilen et centralt sted i bymidten og laver indslag om Kulturnatten. Mød Multimedieklubbens medlemmer, der står bag TV-M og følg med live på Facebook.

  Kl. 16:30-18:30 Tag med citytoget rundt i Nykøbings gamle bydel og hør Thomas Bogtoft Møller fra lokalhistorisk Arkiv fortælle om byens historie. Hvorfor har veje, pladser og bygninger lige disse navne, og hvordan har byen tidligere set ud? Kom med og se på byen med historiens øjne. 4 afgange fra Kirkepladsen, afgang hver halve og hele time. Turen varer 20 min. Gratis.

  Kl. 17-18:30 Guldborgsund Kommunes huskunstnere, Søren Lose og Thomas Seest, vil, som afslutning på deres residence-ophold, gå i procession gennem byen fra Rådhuset til Torvet. Sammen med musikerne Gry Bagøien og Morten Svenstrup, a.k.a. Støvdrager, vil de dele frø ud fra Vild Park (den tidligere Rådhuspark). Undervejs vil der være musikalske og litterære indslag. Alle er velkomne på turen.

  Kl. 18:30-18:50 Oplev gadeakrobaten Snake Height performe et "one-man street show" v. Midtpunktet. Showet inkluderer forskellige former for manipulation med ild, glaskugle, kegle-jonglering, knive og en giraf-cykel.

  Kl. 19:30-19:50 Oplev gadeakrobaten Snake Height performe et "one-man street show" på Torvet. Showet inkluderer forskellige former for manipulation med ild, glaskugle, kegle-jonglering, knive og en giraf-cykel.

  Lilletorv

  Kl. 16-20 Bogpræsentation: Os hernedefra er en samling digte og fortællinger af 46 forfattere fra Lolland, Falster, Sydsjælland og omkringliggende mindre øer, som afspejler livet og sproget i Sydøstdanmark. Bogen præsenteres af Den Danske Sprogkreds, en forening for alle mennesker med interesse for det danske sprog. Sprogkredsen udstiller også sine blade Sprogkræsen 1-15 samt bøger om ordsprog, faste vendinger, sprogpolitik og sange om det danske sprog i det røde telt i Rådhusstræde.

  Kl. 16:15-16:45 Forfatter og forlægger Lise Bostrup præsenterer de lokale forfattere Birthe Johansson, Emil Probst Hans-Willy Bautz, Carsten Aner og Else Lefmann, som læser historier og digte fra Falster og Sydsjælland. Arrangør: Den Danske Sprogkreds. På scenen.

  Kl. 17-21 Sprøjtehus Teatret indbyder til hyggelig snak og smugkig på de igangværende produktioner. Oplev Nykøbings gågade blive forvandlet til et kunstnerisk mekka med sang, dans og musik, når teateret viser uddrag fra de kommende forestillinger: ’Sidste Akt’, ’Santa Superstar’ og ’Kvinder’. Kom forbi scenen på Lilletorv i tidsrummene 17-17:10, 17:30-17:50, 19-19:15, 20:30-20:50.

  18-18:45 Oplev Mandagskoret for fuld udblæsning. Mandagskoret er et kor fyldt med skønne kvinder, der synger af hjertets lyst. Vi synger nye som gamle sange. Vi opfordrer publikum til at deltage i fællessang. Kom og mærk hvordan sang spreder glæde.

  Kl. 19:30-20 Forfatter og forlægger Lise Bostrup præsenterer de lokale forfattere Carsten Aner, Emil Probst og Karin Louise Sigurskjold, som læser historier og digte fra Falster og Sydsjælland. Arrangør: Den Danske Sprogkreds. På scenen.

  Bibliotik og borgerservice, Kongensgade 43

  Kig ned og oplev en masse for alle aldre og få gratis, friskpoppede popcorn.

  Kl. 16:00–20:00: Spil Den Store Djævlekrig i børnebiblioteket. Spillet tager udgangspunkt i Kenneth Bøgh Andersens populære fantasyserie.

  Kl. 16:00–20:00: Spøgelsesworkshop i FabLab, hvor du kan lave silhuet af dig selv som spøgelse på 3D- printeren.

  Kl. 16:00–20:00: Bliv introduceret til bibliotekets mange brætspil. Sæt dig gerne og spil med andre

  Kl. 16:00–18:00: Loungemusik i velkomstområdet. DJ Steen T fra biblioteket spiller vinyler fra magasinet, med fokus på lokale titler.

  Kl. 16:00, 16:30 og 18:15: Højtlæsning i tipi’en i bibliotekshaven for børn 3-6 år.

  Kl. 16:30, 19:00 og 20:00: Kom med bag om Bibliotek & Borgerservice. Se bl.a. sorteringsanlægget, magasinerne og kontorerne – alt det du ikke ved om Bibliotek & Borgerservice.

  Kl. 17:00-21:00: Mød lokale forfattere og hør om hvordan bøgerne bliver til og hvorfor man overhovedet skriver, når StORDstrømmen indtager Glassalen. Køb en boggave til dig selv eller en du holder af og få den signeret. Der vil også være tid til oplæsning. StORDstrømmen er en interessegruppe under Dansk Forfatterforening og medlemmerne er forfattere, fortællere og illustratorer, der bor i det tidligere Storstrøms Amt.

  • Kl. 17.00 StORDstrømmens formand Lone Rytsel byder velkommen
  • Kl. 17.05 Forfatter Anne Holm Christensen fortæller om almindelige menneskers ualmindelige livsfortællinger
  • Kl. 17.30 Alle deltagende forfattere står parat til en snak med dig resten af aftenen.
  • Kl. 20.00 Journalist og forfatter Abelone Glahn fortæller om ”at skrive personligt eller for privat”
  • Kl. 21.00 Afslutning og tak for i aften

  Kl. 17:00–21:00: Mød vores lokale slægtsforskere i Slægtsforskerlokalet.

  Kl. 17:15-18:00 Kom Jorden Rundt med Katrine Bille fra Ramasjang – en sjov og eventyrlig koncert for børn fra 4 år. Book gratis billet på guldbib.dk. Først til mølle.

  Kl. 17:30 og 20:00: Hør personalets anbefalinger til gode læseoplevelser under temaet ”Mellem lys & mørke”.

  kl. 19:00–19:45: Aftenfællessang i velkomstområdet.

  Kulturfabrikken på Biblioteket

  Kl. 16-19 Masker mellem lys og mørke. Kulturfabrikken inviterer til kreativ workshop for børn og unge.
  Vi maler og dekorerer masker – uhyggelige, smukke, fantasifulde, vilde eller sjove – som du kan tage på eller hænge som pynt på din væg. Du kan give din maske hår eller skæg, horn, ekstra øjne, eller måske den skal have malet et ar på kinden?
  Workshoppen ledes af Guna og Susanne fra Kulturfabrikken. Med sig har de Kulturfabrikkens to kreative volontører Marie og Alessandro fra Italien.

  Guldborgsund Musikskole, Skolegade 3C

  Kl. 16: Kulturfabrikken og Musikskolen inviterer til familiekoncert med TROLLE OG TORMOD i Musikskolens sal. Der bliver gang i den, når Trolle og Tormod musikalsk sparker dørene ind til byens børnehjerter med deres både seje, sjove og lærerige koncert.

  Kl. 17:15-20 Kom til kulturnat på Guldborgsund musikskole. Vi holder musikcafé i vores sal, hvor alle er velkomne. Orkestre og soloelever leverer musikalsk underholdning.

  Teatret Masken

  Kl. 19:30 Maskens Ungedramaturgiat præsenterer en aften for alle med et ungdommeligt sind. Først vises forestillingen TAKE AWAY: Fra en lille idealistisk take away restaurant sælges byens bedste – og sundeste burgere. Og alt overskuddet går ubeskåret til beskyttelse af truede dyrearter! Sådan ser det i hvert fald ud for den ene halvdel af publikum. Den anden halvdel befinder sig derimod inde i det snuskede køkken, hvor der udspiller sig en helt anden historie. Efter en halv time bytter publikum pladser og historien spilles en gang til, så alle brikkerne til slut falder på plads. Varighed: 65 min.
  Efter forestillingen er der koncert med det helt unge band COSI, der leverer sprød, blød poplyd.
  Teaterforestilling + band for kun 50 kr. for unge under 26 år el. studiekort.
  Entré for andre 195 kr.

  Klosterkirken

  Et klassisk Requiem i nutidig udgave. Et stort kor fra Sydsjælland og Lolland Falster, herunder Klosterkirkens Koncert Kor, synger det meget smukke Rutters Requiem sammen med Ensemble Storstrøm under ledelse af Jørgen Graven Nielsen.
  Solist er den unge prisvindende sopran Louise McClelland Jacobsen, som netop har modtaget Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens talentpris 2022.
  To koncerter, med gratis adgang, henholdsvis kl. 19.00 og 20.30 (varighed ca. 45 min).
  I våbenhuset uddeler Fuglsang Musikforening fra kl. 16-20:30 brochurer og flyers. Få en snak med foreningen om den sidste 25-årsjubilæumskoncert af tre i november måned med uropførelse af et nyt korværk til Klosterkirkens Kor med tekst af Knud Romer. Du kan også besvare en lille quiz og måske være en af de heldige, der vinder fribilletter til Musikforeningens koncerter i sæson 2022-2023.

  Fratergården

  Kl. 16-20 Mød Middelaldercentret, når de slår lejr i gården bag klosterkirken og laver en lille tidsrejse anno 1412. Oplev håndværkerene, torvekonerne, der sælger ting, hør middelaldermusik og duft og smag på middelaldermaden, der tilberedes over bål.
  Kom og hør om middelalderens liv og leben, og om, hvad Middelaldercentret og Restaurant Den Gyldne Svane tilbyder i efterårsferien. Mød også Middelaldercentrets mange frivillige og hør om, hvordan det er at levendegøre middelalderen.

  Munkegangen

  Kl. 16-20 Besøg Ugle-hulen v/ Jette Jørgensen og oplev nattens fugle helt tæt på. Indgang via Fratergården.
  Kælderen
  Kl. 16-20 Tag dit eget fingeraftryk og hør om forbrydere, forbrydelser og opklaringsarbejde hos krimiforfatterne Freya Anduin og Gittemie Eriksen i Klosterbygningens fangekælder. Mød også en ægte kriminalinspektør kl. 18. Hør om spor og opklaring, detektivarbejde og teknikker før og nu, og få fingrene på aftryksarket.

  Slotsgade 5

  Kl. 16-22 Lars Voss Jacobsen og Connie Keller åbner galleri i Slotsgade. Kom til et brag af en fernisering og oplev en række dygtige, lokale kunstnere.

  Vandtårnet, Hollands Gaard

  Kl. 15-21 Oplev Åbne Atelierdøre Guldborgsund i en stor fælles udstilling. Vandtårnets unge kunstneriske talenter fra FGU viser nye værker skabt specifikt til denne udstilling. Se samtidig Nykøbing F. mellem lys og mørke fra ’Udsigten’ på toppen af Vandtårnet.

  Den danske frimurerorden, Brovejen 2

  Kl. 19-20:30 Frimurerlogen åbner dørene og byder på omvisninger i mindre grupper i den smukke, gamle logebygning, der i sin tid blev opført til formålet. Hør mere om, hvad Frimureriet anno 2022 kan bidrage med i en tid, hvor de fleste er travlt beskæftiget i et meget højt tempo. Der vil være tid til den gode dialog og besvarelse af (næsten alle) spørgsmål. Tilmelding ikke nødvendig.

  Med forbehold for programændringer og aflysninger.

  Kontakt

  Center for Borger & Branding

  Telefon: 54 73 10 00

  Send Digital Post (kræver NemID)