Gå til hovedindhold

Guldborgsund har førerposition i internationalt samarbejde

Som en af de eneste kommuner i Europa arbejder Guldborgsund Kommune i hele seks interregionale EU-programmer. EU-projekterne giver værdi for både borgere, erhvervsliv og den grønne omstilling.

21. mar. 2023

Indhold

  Studieture for flere hundrede skoleelever, nytænkende oplevelsesruter for borgere og turister og udvikling af nye, biobaserede byggematerialer til gavn for både landbruget og erhvervslivet på Lolland-Falster. Det er blot nogle af de konkrete resultater, som Guldborgsund Kommune allerede har høstet eller kommer til at høste af det internationale samarbejde i disse år. Det viser ”Årsrapport for Guldborgsund Kommunes internationale samarbejde 2021-2022”, som blev fremlagt på Økonomiudvalgets seneste møde.

  Guldborgsund Kommune er en af de eneste kommuner i hele Europa, der er involveret i alle de interregionale programmer, som kommunen har mulighed for at være en del af. Samtidig udnytter kommunen også mange af de muligheder, der ligger i det nordiske samarbejde. Det er en helt bevidst strategi at søge det internationale samarbejde, forklarer borgmester Simon Hansen.

  ”Helt konkret var vores børn og unge ikke kommet på så mange studieture i Europa, hvis vi ikke var aktive i det internationale samarbejde. Vi er også med i en lang række partnerskaber inden for erhvervsområdet, som vi ikke ville være en del af uden de EU’s interregionale programmer. Det giver os en helt unik mulighed for at vise os frem og tiltrække investeringer og nye arbejdspladser inden for blandt andet det grønne område. Måske ikke i dag eller i morgen, men på sigt,” siger Simon Hansen.

  Dertil kommer, at det internationale samarbejde er med til at finansiere udviklingen i Guldborgsund. Alene i løbet af det seneste par år har de internationale projekter haft et budget på cirka 5,5 millioner kroner, hvoraf 4,1 millioner kroner er kommet fra EU, Nordisk Ministerråd og Udenrigsministeriet.

  ”Ved at kigge ud over både kommunegrænsen og Danmarks grænser får vi nogle muligheder og en synlighed, som vi ellers ikke ville få. Vi er faktisk så gode til at samarbejde internationalt, at vi nu bliver fremhævet og brugt i forskellige sammenhænge på grund af vores engagement og erfaring,” siger Simon Hansen.

  I løbet af den periode, som årsrapporten dækker over, er der også udviklet nye, internationale projekter. Blandt andet har Guldborgsund Kommune i 2022 fået godkendt seks nye EU-projekter og yderligere to er indsendt til godkendelse i foråret 2023. Det er projekter inden for blandt andet grøn omstilling, landdistriktsudvikling og dansk-tysk kultursamarbejde.

  ”Vi kan være rigtig stolte af vores internationale engagement, og det er uden tvivl en fortsat prioritet for os,” siger Simon Hansen.

  Dokumenter

  Kontakt

  Borgmester

  Simon Hansen

  Telefon: 25 18 18 16

  Email: siha@guldborgsund.dk

  Presse- og kommunikationskonsulent

  Johanne Duus Hornemann

  Telefon: 2518 2335

  Email: jdh@guldborgsund.dk