Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Ni kommuner i Ukraine trodser krigen og arbejder for et stærkere lokaldemokrati

Med hjælp fra blandt andet Guldborgsund Kommune arbejder ni ukrainske kommuner lige nu med at udvikle deres lokaldemokrati. Arbejdet har fået en helt anden betydning efter krigens udbrud. Det hjælper dem med at se frem, fortæller borgmestrene i Ukraine.

24. feb. 2023

Indhold

  I den lille kommune Dolyna i det sydvestlige Ukraine huser de i øjeblikket knap 4.500 interne flygtninge fra de krigshærgede områder. Lige nu udkæmpes krigen længere østpå, men ikke langt derfra er storbyen Lviv flere gange blevet ramt af russiske missiler.

  ”Krigen har forandret vores liv og vores hverdag. Og netop derfor er samarbejdet med Guldborgsund Kommune måske endnu vigtigere og endnu mere betydningsfuldt nu. Situationen understreger, hvorfor vi har behov for at vende os mod lande som Danmark og en kommune som Guldborgsund,” siger Ivan Dyriv, der er borgmester i Dolyna Kommune.

  Sammen med otte andre kommuner i Ukraine deltager Dolyna i et samarbejdsprojekt med Guldborgsund Kommune. Projektet skal hjælpe de ukrainske kommuner med udvikling af lokaldemokratiet og samarbejdet med civilsamfundet og erhvervslivet.

  Samarbejdet har været i gang siden december 2020. Det skulle have været et fysisk samarbejde med studieture både i Guldborgsund og i Ukraine, men først spændte corona ben for de fysiske møder, og siden februar sidste år har krigen forhindret, at medarbejdere, ledere og borgmestre fra Ukraine har kunnet mødes med deres danske kolleger.

  På trods af krigen har de ukrainske kommuner holdt fast i samarbejdet, der så i stedet er foregået med online studieture, videoworkshops og digitale møder – når der vel at mærke har været strøm og internetforbindelse.

  ”Det er meget vigtigt for os at holde fast i samarbejdet. Vi har brug for at se frem. Vi har brug for at holde fast i en hverdag, så vi kan fortsætte med at udvikle vores lokalsamfund og vores land,” siger borgmester Ivan Dyriv fra Dolyna Kommune.

  Første del af samarbejdet har handlet om dialogen med borgerne i forhold til udviklingen af kommunen. Her har Guldborgsund Kommune delt ud af erfaringer om at holde borgermøder, inddragelse af borgerne i udviklingen af kommunen og samarbejdet med borgergrupper og civilsamfund i byer og landdistrikter.

  Næste etape kommer til at handle om samarbejdet med erhvervslivet, og sidste del skal handle om samarbejdet med andre kommuner og myndigheder. Og på trods af krigen planlægger de ukrainske kommuner at komme på den første fysiske studietur til Guldborgsund i juni måned i år.

  For Simon Hansen, borgmester i Guldborgsund Kommune, har samarbejdet givet ham et nyt perspektiv på krigen.

  ”Jeg tror, der er mange herhjemme, der tænker på, hvordan vi kan hjælpe helt almindelige ukrainerne, som lige nu oplever det værste, mennesker kan blive udsat for. For mig giver vores samarbejde med kommunerne i Ukraine derfor mening på en helt ny måde. Det bliver en slags genopbygningshjælp, som kan være med til, at de kan komme videre, også når krigen slutter. Det siger de i hvert fald selv, og det gør et stort indtryk,” siger Simon Hansen.

  Kontakt

  Borgmester

  Simon Hansen

  Telefon: 25 18 18 16

  Email: siha@guldborgsund.dk

  Presse- og kommunikationskonsulent

  Johanne Duus Hornemann

  Telefon: 2518 2335

  Email: jdh@guldborgsund.dk