Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Nyt dagbehandlingstilbud får borgere ud af misbrug

Et nyt, intensivt dagbehandlingstilbud i Guldborgsund Kommunes socialpsykiatri har så gode resultater, at Socialudvalget nu forlænger forsøgsperioden. Planen er, at tilbuddet skal gøres permanent efter forsøgsperiodens udløb.

30. sep. 2022

Indhold

    I 40 år var Jesper Nielsen misbruger. Alkohol og hash var hverdag for Jesper, og han fik aldrig en uddannelse og har kun haft sporadiske job som ufaglært. Han har også brugt syv år af sit liv i fængsel, og det har været et hårdt liv for Jesper og hans familie, både fysisk og psykisk. Et liv, der betyder, at han nu er på førtidspension.

    56-årige Jesper har aldrig forsøgt at stoppe med sit misbrug. For han var god til at lyve for sig selv og finde undskyldninger for, at han drak og røg. Men et nyt dagbehandlingstilbud i Guldborgsund Kommune gjorde forskellen. Nu er han helt ude af sit misbrug og har fået glæden og familielivet tilbage.

    ”Jeg ville stadig have været misbruger i dag, hvis jeg ikke var kommet i kontakt med Center for Afhængighed og havde været en del af forløbet. Jeg har tænkt på at stoppe mange gange, men jeg har aldrig kunnet komme dertil. Gennem dagbehandlingen har jeg lært at arbejde med mig selv og blive bevidst om mig selv og mine handlinger og mine mønstre på en helt ny måde. Det har været hårdt, men godt, og jeg har været i hænderne på nogle virkelig dygtige og søde mennesker,” siger Jesper Nielsen.

    Dagbehandlingstilbuddet er udviklet af Center for Afhængighed under socialpsykiatrien i Guldborgsund Kommune. I første omgang var det et forsøg, som var planlagt til at løbe frem til januar 2023. Men som følge af de positive resultater har Socialudvalget valgt at forlænge forsøgsperioden frem til næste sommer. Målet er, at tilbuddet skal blive permanent. Det besluttede udvalget på sit seneste møde.

    ”Jeg synes, det er fantastisk at opleve, hvad tilbuddet gør for borgerne, og vi kan se, at vi har manglet et tilbud som dette. Det er en positiv midtvejsevaluering med nogle klare tal, der viser, at mange holder fast i et liv uden misbrug, og at mange også vender tilbage til arbejdsmarkedet eller til en uddannelse. Jeg har fået flere rørende historier fra borgerne om, hvad tilbuddet har gjort for dem, deres familier og deres liv som helhed. Derfor skal vi selvfølgelig fortsætte med tilbuddet, og det skal også være permanent, når selve forsøgsperioden er slut,” siger Britta Lange, formand for Socialudvalget i Guldborgsund Kommune.

    Gode resultater
    Forsøget med det nye dagbehandlingstilbud begyndte i marts 2021. Og selvom evalueringen af tilbuddet er sket i en periode, hvor det var underlagt coronarestriktioner, både i forhold til antal deltagere og i forhold til aktiviteter under tilbuddet, er resultaterne gode.

    Eksempelvis er 11 ud af de i alt 26 borgere, der på evalueringstidspunktet havde været en del af dagbehandlingstilbuddet, kommet helt ud af misbrug, og syv af dem havde fået job på almindelige vilkår inden for tre måneder efter endt forløb. Derudover har én borger fået tilkendt førtidspension, nemlig Jesper Nielsen. Tre borgere er fortsat i dagbehandlingen i endnu et forløb, mens 13 borgere har afbrudt forløbet og er overgået til anden behandlingsform i Center for Afhængighed.

    Alle sanser er i spil
    Tilbuddet består af et 12-ugers intensivt ambulant forløb, hvor deltagerne er samlet fem dage om ugen. To af dagene består af gruppeterapi, to dage foregår terapien og behandlingen i naturen, og den sidste dag er der Nada-behandling.

    ”Vi så et behov for et alternativ til døgnbehandling i form af et intensivt ambulant behandlingstilbud. Vi ved fra erfaring, at det ofte er svært for borgerne at holde fast i et liv uden misbrug, når de vender hjem til deres hverdagsliv igen efter et døgnbehandlingsforløb. Med vores nye tilbud bor og lever de, som de plejer, mens behandlingen foregår, og det gør det lettere for dem at holde fast i et liv uden rusmidler,” siger Christina Radmer Hansen, der er en af behandlerne i tilbuddet.

    Hun har sammen med sine kolleger og ledere været med til at udvikle det nye forløb.

    ”Vi kan også se og høre på deltagerne, at afvekslingen mellem at være i klassisk gruppeterapi og at tage det terapeutiske rum med ud i naturen har en stor betydning for dem. Vi kan arbejde med følelser, tanker og temaer ud fra mange forskellige perspektiver, og hvor alle sanser er i spil. Det er meget virkningsfuldt at veksle mellem klassisk gruppeterapi og den naturterapeutiske tilgang, for det får indsigterne til at bundfælde sig på en helt anden måde,” siger Christina Radmer Hansen.

    Dagbehandlingstilbuddets fortsættelse indgik som en del af byrådets netop indgåede budgetforlig. Det er således planen, at det fortsætter som et permanent tilbud efter forsøgsperioden. Og det glæder Jesper Nielsen.

    ”Det er helt fantastisk. Det gør mig virkelig glad, for det er et fantastisk tilbud, som virker. Når man er misbruger, har det store konsekvenser. Ikke kun for os, der har et misbrug, men også for børnene i familierne, arbejdspladserne, vennekredsen og for samfundet. Samtidig er det et tabu, og det gør det ekstra svært at håndtere misbruget og tale åbent om, hvad det betyder,” siger Jesper Nielsen.

    Kontakt

    Britta Lange

    Telefon: 25181829

    E-mail: bybl@guldborgsund.dk

    Ambulant behandler, Center for Afhængighed

    Christina Radmer Hansen

    E-mail: chhans@guldborgsund.dk

    Presse- og kommunikationskonsulent

    Johanne Duus Hornemann

    Telefon: 2518 2335

    E-mail: jdh@guldborgsund.dk