Gå til hovedindhold

Almennyttige boliger

Hvis du leder efter en lejebolig er der gode muligheder i de forskellige almennyttige boligselskaber i Guldborgsund Kommune.

Dekorativt billede

Indhold

  Der er almene lejeboliger fordelt i hele kommunen. Boligerne varierer fra små rækkehuse i landsbyer til etageboliger i de største byer.

  En almen bolig er administreret af de almene boligorganisationer, og er underlagt kommunalt tilsyn i forhold til økonomi, vedligeholdelsesstand, og beboerdemokratiet. Der er derfor styr på lejevilkår og boligens stand. Som lejer har du har mulighed for at få medbestemmelse via beboerdemokratiet når du bor i en almen bolig, og for flytte internt til andre af boligselskabets boliger, når en mere attraktiv bolig bliver ledig.

  Alle kan bo i en almen bolig, men der er nogle situationer, hvor der er særlige muligheder for fortrin eller hjælp til at få en almen bolig.

  Alle kan kontakte boligselskaberne på listen herunder, for at blive skrevet på venteliste til lige præcis den boligafdeling du helst vil bo i. Der er stor forskel på hvor lange ventelister de forskellige boliger har.

  Boligselskaberne kan rådgive om hvor der er bedst chance for at få en bolig inden for den tidshorisont du skal bruge den i, og om der er nogle særlige forhold i den enkelte boligafdeling.

  For nogle boliger, er det muligt at ”springe ventelisten over”, hvis du kan opfylde et af nedenstående kriterier:

  • Du har fast job (min. 25 timer pr uge)
  • Du er tilflytter med job
  • Du er studerende (på en erhvervsrettet mellemlang uddannelse)
  • Du har børn og er for nylig er blevet skilt/eller flyttet fra samlever
  • Du har solgt en bolig og har behov for en anden bolig.

  De enkelte boligselskaber kan også hjælpe med at fortælle, hvor der er mulighed for at komme forrest på ventelisten, og hvor lang ventetiden normalt er. Klik her for at se oversigten over boligselskaber.

  Guldborgsund Kommune har en ”tag over hovedet garanti” for nye studerende.

  Det betyder at vi hjælper med at finde en bolig, hvis det kniber for dig at finde en selv. Se mere her.

  Sådan virker paragrafferne bag udlejningsbestemmelserne i de almene boliger i Guldborgsund.

  Normalt udlejes almene boliger efter boligselskabernes venteliste. Men der er muligheder for at tilsidesætte ventelisten for en vis andel af de boliger der bliver ledige - for både at hjælpe borgere med bolignød, og for at hjælpe boligområder med et bedre beboermix.

  Følgende paragraffer giver mulighed for at springe ventelisterne over:

  §60 i almen boligloven

  Fleksibel udlejning beskrives i § 60 i almen boligloven. Det kan benyttes i boligområder hvor der er behov for at skabe en bedre balance i beboersammensætningen og som forebyggelse af ubalancer i den sociale sammensætning i boligområderne. Boligselskaberne har aftalt med kommunen at de benytter fleksible kriterier for udlejningen.

  • Boligsøgende med fasttilknytning til arbejdsmarkedet, mindst 25 timer pr. uge
  • Studerende, Boligsøgende under uddannelse i kommunen
  • Boligsøgende med børn, hvor årsagen til behovet for anden bolig er skilsmisse/ophørt parforhold
  • Personer der har solgt bolig og har behov for en anden bolig.

  Guldborgsund har vedtaget Særlige Kriterier for udlejning i Lindholm, jf. § 60 stk. 4 i almenboligloven, for at sikre at balancen i området bliver bedre i forhold til andelen af beboere med job og uddannelse.

  De Særlige kriterier for udlejning i Lindholm er krav om:

  • Arbejdsmarkedstilknytning. Alle husstandsmedlemmer i aldersgruppen fra 18 år og op til 64 år, skal enten være i 30 timers beskæftigelse pr. uge eller under uddannelse.
  • Uddannelse. Alle husstandsmedlemmer i alderen 30-59 år skal have gennemført en dansk godkendt uddannelse ud over grundskoleniveau.
   Personer under 30 år og over 59 år opfylder kravet uanset uddannelsesniveau.

  §59 stk. 1 og 2

  Når Guldborgsund Kommunen skal hjælpe med at anvise en bolig, gøres det efter § 59, stk. 1 eller stk. 2. Denne paragraf handler om hvilke kriterier der skal være opfyldt før der kan anvises en bolig. Klik her for at læse mere om §59, stk. 1 og 2