Kontakt
Center for Politik & Personale
Telefon: 54 73 10 00
Byrådet for 2022-2025 har nu udarbejdet de grundlæggende strategier for byrådsperioden, og nu igangsættes arbejdet omkring kommuneplanen, der kommer i høring i foråret. Du kan læse mere herunder.
Her finder du byrådets strategier - De syv strategiske temaer, planstrategien, udvalgsstrategierne og kommuneplanen, som lige nu er i høring. Lige herunder kan du læse mere, og se hvornår vi afholder dialogmøder.
Kommuneplan 2023-2035 er sendt i høring frem til fredag den 11. august. Planen indeholder blandt andet forslag om:
Læs mere om forslagene her.
Du kan se hele kommuneplanen her.
I løbet af juni afholdes fire dialogmøder om kommuneplanen med hvert deres tema. Alle er velkomne. Tilmelding ikke nødvendig. Hvert møde starter kl. 17 med en besigtigelse af det område temaet handler om:
ER AFHOLDT! Tirsdag den 6. juni – TEMA: Turisme. Vi mødes kl. 17 på parkeringsplads ved velkomstcenteret, Strandpark 3, Marielyst, 4873 Væggerløse Marielyst Strandpark. Mødet foregår derefter på Marielyst Højskole kl. 17:30-19:30
ER AFHOLDT! Tirsdag den 20. juni – TEMA: Nye boligområder. Vi mødes kl. 17 foran Kartoffelladen, Fejøgade 2, Nykøbing Falster. Mødet foregår derefter inde i Kartoffelladen kl. 17:30-19:30
ER AFHOLDT! Mandag den 26. juni – TEMA: Natur, det åbne land og landsbyer. Vi mødes kl. 17 ved indgangen til Fuglsang Kunstmuseum til en kort introduktion. Resten af mødet foregår inde på museet. Adresse: Nystedvej 71, 4891 Toreby, mødet varer til kl. 19:30.
ER AFHOLDT! Tirsdag den 27. juni – TEMA: Erhverv. Vi mødes kl. 17 på parkeringspladsen ved Højmølle Kro, Nykøbingvej 112, 4863 Eskilstrup. Efter en kort introduktion til temaet foregår resten af mødet på Højmølle Kro og slutter kl. 19:30
HØRINGSSVAR
Ønsker du at indgive et høringssvar har du følgende muligheder:
Guldborgsund Kommune
Parkvej 37
4800 Nykøbing Falster
Mrk.: Kommuneplan
Kommuneplanen er i høring frem til fredag d. 11. august.
Retningen for kommunens udvikling ligger klar, og blev godkendt af byrådet i oktober 2022.
I forbindelse med et strategiseminar i starten af marts udpegede byrådet syv strategiske temaer, som danner rammen for udviklingen af kommunen i byrådsperiodens fire år.
Temaerne er en del af Planstrategien og er:
Disse 7 temaer rummer nogle helt centrale udfordringer, potentialer og muligheder, der skal arbejdes med i byrådsperioden.
Klik her for at læse hele planstrategien (nyt vindue).
Klik her for at læse dataark til de syv strategiske temaer (nyt vindue).
Derudover har hvert udvalg udarbejdet deres egen udvalgsstrategi, der tager udgangspunkt i planstrategien. Du kan læse de samlede udvalgsstrategier her:
Klik her for at læse de samlede udvalgsstrategier (nyt vindue)
Grundlaget for den politiske retning ligger i den politiske aftale og de gode erfaringer og gode samarbejde, som byrådet gennem mange år har opbygget.
Det nye byråd har i oktober 2022 planstrategien, som er kommunens overordnede plan, der fastlægger den retning kommunen skal udvikle sig i. Samtidig har hvert udvalg udarbejdet deres egen strategi, som tager udgangspunkt i den overordnede planstrategi.
Arbejdet med kommuneplanen er lige nu i sin spæde start, hvor borgerne inddrages i en tidlig inddragelse, hvor en række byer i kommunen får besøg af nogle af kommunens medarbejdere, der tager imod borgernes input til kommunens fremtidige udvikling. Derefter udarbejdes selve kommuneplanen, som kommer til drøftelse og dialog i løbet af foråret 2023.
Den fælles kerneopgave for medarbejderne og borgernes velfærd er i centrum. Det betyder, at der politisk og på alle administrative ledelsesniveauer skal arbejdes tværgående og helhedsorienteret.
Det tværgående politiske samarbejde skal styrkes. Det skal være med til at understøtte en helhedsorienteret tilgang til prioriteringerne på tværs af områderne til gavn for løsning af kerneopgaven.
Konstitueringspartierne ønsker at bygge videre på det gode samarbejde, der har været omkring formandskaberne i den forgangne byrådsperiode. Derfor vil der fortsat være aktive formandskaber, hvor både formand og næstformand inddrages i den daglige politiske ledelse af udvalgene.
Formandskaberne for fagudvalgene skal være partnerskaber med de fælles formandsskabsmøder som et vigtigt omdrejningspunkt for den politiske dialog. Her kan der vendes ideer til at styrke det tværgående politiske samarbejde og skabe grundlag for politikformuleringerne.
Der nedsættes et 17.4 udvalg, som hvert år i byrådsperioden arbejder med et politisk prioriteret tema. Udvalget udarbejder afrapportering af temaet inden for kalenderåret. I 2022 skal 17.4 udvalget arbejde med det gode børneliv. De stående udvalg kan byde ind med forslag til politisk prioriterede emner, som 17.4 udvalget skal arbejde med de kommende år, som byrådet træffer beslutning om.
I 17.4 udvalget deltager hvert år en repræsentant fra formandskabet for det pågældende fagudvalg, som det valgte tema primært vedrører, så ophænget til fagudvalget sikres.
Tilgængelighed og imødekommenhed over for borgerne skal fremmes. Derfor skal der arbejdes med kommunens sagsbehandlingstider, service og kommunikation med borgerne.
Kommunen skal have en åben tilgang til dialog og inddragelse af borgere, frivillige, virksomheder, organisationer og kommunens medarbejdere i det politiske arbejde.
Flere skal bedre gennem grundskolen. Andelen af unge, der gennemfører en ungdomsuddannelse, skal som minimum være på landsgennemsnittet. Derfor skal folkeskolen have bedre og bredere rammer hvor skolernes handlekraft styrkes, så der skabes større variation i mulighederne for skolen som helhed og eleverne i særdeleshed. Målopfyldelsen skal ske i samarbejde med folkeskolen, skolebestyrelserne og i samspil med folkeskolens samarbejdspartnere.
Indsatsen er båret af et grundlæggende afsæt i det gode børneliv og at vejen til gode liv for langt de fleste unge er uddannelse. Derfor skal der arbejdes med familiens betydning for at unge gennemfører en ungdomsuddannelse og for de unges livssituation. Vi vil også inddrage læring fra frikommuneforsøgene og afdække om der er kommunale forhold - egen intern styring, regler og processer - der skaber barrierer for at rammerne i praksis er tilstede for at give mere frihed til læring, trivsel og udvikling, hvor der er plads til den enkelte elev. Børn & Skole udvalget fastlægger - i samspil med skolerne, folkeskolens parter og det nye §17.4 udvalg for det gode børneliv - i første halvår 2022 en baseline og måltal for, hvordan udviklingen skal følges og hvad skolerne skal arbejde med de næste 4 år. Heri indgår, at kommunen som minimum skal op på landsgennemsnittet når vi ser på karaktergennemsnit ved folkeskolens afgangskarakterer og tal for trivsel og fremmøde.
Når der er skabt klarhed over, hvad der giver størst effekt for at nå de politiske mål tages der politisk stilling til, hvordan der kan prioriteres ekstra midler til folkeskolen.
Kommunens erhvervsvenlighed skal forbedres, da vores erhvervsservice er afgørende for fastholdelse og skabelse af jobs. Det er en forudsætning for den videre udvikling af vores kommune at sørge for, at det økonomiske skattegrundlag øges til gavn for kernevelfærden over for borgerne.
Kommunens står i en helt særlig situation i forhold til de anlægsinvesteringer, der sker i vores landsdel i disse år. Vi skal udnytte de nye muligheder, der er særligt indenfor bygge og anlægssektoren og turismeområdet, hvor der er et stort vækstpotentiale.
Der skal også være en hurtigere kommunal sagsbehandlingstid og mere løsningsorienteret tilgang til dialogen med virksomhederne. Dialogen med interesseorganisationerne på erhvervsområdet forbedres. Der skabes et øget fokus på rekruttering af kvalificeret arbejdskraft til at imødekomme virksomhedernes efterspørgsel. Det understøttes af en tættere dialog mellem kommunen, Business LF og virksomhederne, så der kan skabes match mellem virksomhedernes behov for arbejdskraft og de konkrete indsatser. Vi vil indgå partnerskaber med virksomhederne, så vi sammen finder nye løsninger for at få opkvalificeret ledige, så de får et job.
Konstitueringspartierne er også enige om - i dialog med Lolland kommune – at undersøge mulighederne for, at der kan komme eksterne bestyrelsesmedlemmer i REFA's bestyrelse.
Der er målrettet politisk fokus på at fastholde og tiltrække uddannelser til Nykøbing F så der sker en fortsat udvikling af landsdelens uddannelsesby. Det er med til at udvikle kommunen og skabe grundlaget for, at virksomhederne kan rekruttere den kvalificerede arbejdskraft, som de har brug for. Konstitueringspartierne er ligeledes enige om, at Nykøbing F. som uddannelsesby skal være attraktiv for de uddannelsessøgende, det være sig bolig, fritidsjob, kulturtilbud samt offentlig transport.
Konstitueringspartierne ønsker at fremme Guldborgsund Kommune som attraktiv arbejdsplads. Et godt arbejdsmiljø er afgørende for, at vores dygtige medarbejdere kan løse kerneopgaven i samspil med borgerne. Derfor er der politisk fokus på sygefravær, ledelse, afbureaukratisering og faglig stolthed.
Guldborgsund Kommunes sygefravær skal ned på landsgennemsnittet. Der skal arbejdes med ledelse og arbejdsmiljø samt den faglige stolthed hos alle ansatte.
Lavere sygefravær og højere medarbejdertilfredshed vil minimere belastningen på de tilbageværende, give flere hænder og mere fysisk og mentalt overskud til at løse kerneopgaven for borgerne.
For at få et samlet udgangspunkt og følge udviklingen gennemføres der en arbejdsmiljø, trivsel- og medarbejdertilfredshedsundersøgelse på alle områder.
Målingen sker som en del af de undersøgelser, der i forvejen skal gennemføres. Det skal ske med en struktureret og handlingsorienteret tilgang således, at der skabes et samlet overblik, som forelægges politisk, og samtidig kan understøtte de lokale drøftelser og handlinger i MED og TRIO' er på de kommunale arbejdspladser.
Den lokale ledelses- og beslutningskraft skal styrkes og der skal skabes mere plads for, at alle faggrupper kan bruge deres faglighed. Rammerne for opgaveløsningen skal være tydelige for, at medarbejderne kan bruge det meste af deres tid på det, der giver mening til løsning af kerneopgaven. Kompetenceudvikling skal være relevant for understøttelsen af medarbejdernes løsning af kerneopgaven og forankres og formidles i organisation.
Den gode dialog mellem økonomiudvalg, fagudvalg og MED-udvalg fastholdes. Der skal også skabes rum for mere uformel dialog mellem det politiske niveau, ledere og medarbejdere.
Der er stor politisk tillid til, at det er administrationen, der har fagkompetencerne til at omsætte den politiske retning og de politiske beslutninger til virkelighed.
Unødvendige registreringsopgaver skal fjernes. Der igangsættes en afbureaukratiseringsproces. Administrationen kommer med et oplæg for alle områder der efterses for afrapportering, registrerings- og kontrolopgaver. Her afdækkes det om der er afrapportering, som kan fjernes i henhold til lovgivningen.
Der skabes også et overblik over afrapportering, kommunen selv har besluttet.
Herefter tages der stilling til om der er registreringer, der kan fjernes eller om det er viden, der er brug for.
Der ses også på om der er smartere måder, den registrering lovgivningen kræver, kan gøres på. Oplægget bliver efterfølgende politisk prioriteret.
Det nye byråd får en teknisk gennemgang af kommunens økonomi efter første budgetopfølgning i foråret 2022, hvor alle kendte parametre indgår.
Der skal udarbejdes en ny økonomisk politik i 2022.
Denne politiske samarbejdsaftale for byrådsperioden 2022-25 evalueres en gang om året.
Nykøbing F den 1. december 2021
Tre gange i denne byrådsperiode gennemføres borgerundersøgelsen Borgerkompas, hvor 6000 borgere spørges om eksempelvis hvad de synes om livskvaliteten i kommunen? Hvordan de oplever kontakten med kommunen, og hvad de mener om kommunens folkeskoler eller kulturliv? Og hvad de synes kommunen især skal prioritere?
Du kan læse Borgerkompasset 2022 her.
Emnerne i tilfredshedsundersøgelsen er:
I videoen herunder kan du høre borgmester Simon Hansen fortælle om den politiske retning for den nye byrådsperiode. Filmen er optaget i marts 2022.
I nedenstående tre videoer kan du møde gruppeformændene for de partier der er repræsenteret i byrådet. Videoerne er inddelt i temaer, og er filmet i forbindelse med byrådets strategiseminar i marts 2022.
Center for Politik & Personale
Telefon: 54 73 10 00